Newsflash
Internaționale

Nurcile daneze pot transmite tulpini diferite de SARS-CoV-2 la oameni

de Florentina Ionescu - nov. 13 2020
Nurcile daneze pot transmite tulpini diferite de SARS-CoV-2 la oameni

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor atrage atenția asupra epidemiei de SARS-CoV-2 în fermele de nurci din Danemarca și a mutațiilor suferite de virus.

Potrivit documentului transmis de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) presei, în data de 5 noiembrie 2020, Danemarca a raportat 214 cazuri de COVID-19, adică acele cazuri de nurci infectate cu variante ale virusului SARS-CoV-2, la mai multe ferme ce dețin astfel de animale. Aceste variante ale virusului au fost, totodată, descoperite la persoanele care locuiesc în zonele afectate, scrie ECDC în comunicat. 12 cazuri reprezintă oamenii infectați cu tulpinile ce arată patru modificări genetice în proteina S, trei substituții și o deleție.

coronavirus la nurci danemarca ecdc

Cele 12 cazuri înregistrate la oameni au fost raportate în lunile august și septembrie 2020 în partea nordică a peninsulei Iutlanda și nu toate cazurile au avut o legătură directă cu o fermă de nurci, precizează ECDC.

„SARS-CoV-2 se poate răspândi de la oameni la nurci și viceversa. Când virusul pătrunde într-o fermă de nurci, el se poate transmite foarte repede, ducând la multe cazuri în rândul nurcilor. Din cauza numărului mare de infecții și, cel mai posibil, din cauza diferențelor biologice dintre nurci și oameni, virusul poate acumula mutații mult mai rapid la nurci și se poate răspândi din nou la oameni”, se arată în comunicat.

Potrivit agenției europene, dacă aceste noi variante ale virusului SARS-CoV-2, cu o susceptibilitate mai scăzută de a neutraliza anticorpii, se răspândesc la scarp largă în populația de oameni, ar putea afecta nivelul de eficacitate a vaccinurilor care sunt în curs de dezvoltare. Totodată, mai precizează ECDC, ar putea exista posibilitatea de a se stabili un „rezervor de virus” SARS-CoV-2 în rândul nurcilor, care poate duce la creșterea variantelor problematice ale acestui virus, în viitor.

În prezent, arată agenția ECDC, există un grad mare de incertitudine și sunt necesare mai multe investigații în ceea ce privește natura acestor mutații și implicațiile pe care le pot avea mutațiile SARS-CoV-2 în unele probleme, cum ar fi eficacitatea vaccinurilor, reinfecțiile și răspîndirea / severitatea virusului.

Prin urmare, ECDC anunță că monitorizează îndeaproape situația nurcilor din Danemarca și lucrează îndeaproape cu autoritățile daneze din domeniul sănătății publice.

Măsuri care ar trebui implementate

Pentru a reduce riscul față de sănătatea publică, autoritățile naționale din UE și UK ar trebui să ia în considerare implementarea unor măsuri ce se adresează direct fermelor de nurci, lucrătorilor din fermele de nurci și comunităților care intră în contact cu fermele de nurci, pe lângă măsurile de mai jos:

  • Testarea umană, secvențierea și caracterizarea proprietăților antigenice, precum și gradul de contagiozitate al virusului,
  • Prevenția infecției și măsuri de control pentru lucrătorii din fermele de nurci și pentru vizitatorii acestor ferme,
  • Testarea animalelor și prevenirea răspândirii virusului de la animale la oameni,
  • Dezvoltarea unor strategii de pregătire și de răspuns, care să ia în considerare atât aspectele ce țin de infectarea oamenilor, cât și de infectarea animalelor.

Despre transmiterea virusului de la animal la om

Raportul publicat ieri pe site-ul ECDC, dovezile actuale din Danemarca și Olanda în ceea ce privește variantele ale virusului SARS-CoV-2 asociate cu nurcile indică faptul că aceste variante pot circula rapid în fermele de nurci și în comunitățile oamenilor din apropierea fermelor. Cu toate acestea, nu par să fie mai transmisibile decât ale variante ale SARS-CoV-2 care circulă acum.

Prin urmare, se arată în același raport, probabilitatea de infectare cu tulpini ale coronavirusului asociate cu nurcile este evaluată ca fiind scăzută pentru populația generală, moderată pentru populațiile din zonele cu o concentrație mare de ferme de nurci și foarte ridicată pentru indivizii cu expunere ocupațională la virusul care există la nurci.


Notă autor:

Sursa: European Centre for Disease Prevention and Control. Detection of new SARS-CoV-2 variants related to mink –12November 2020. ECDC: Stockholm; 2020.
Foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe