Newsflash
Internaționale

Noua variantă „Deltacron”, combinație între Delta și Omicron, NU există

de L. Budin - ian. 11 2022
Noua variantă „Deltacron”, combinație între Delta și Omicron, NU există

Existența unei noi variante a SARS-CoV-2, o combinație între Omicron și Delta – și botezată, de aceea, Deltacron – nu se confirmă, spun experții. În fapt, este vorba de o contaminare în laborator.

La data de 8 ianuarie, agențiile internaționale informau despre depistarea unei noi tulpini a coronavirusului, rezultatul unei fuziuni între variantele Delta și Omicron și denumită Deltacron. Un laborator din Cipru a tras semnalul de alarmă, informează website-ul de știri Numerama.

deltacron

Într-un interviu acordat de profesorul Leondios Kostrikis publicației Bloomberg, acesta afirma că „există la ora actuală coinfecții Omicron și Delta, iar noi am găsit această tulpină care e o combinație a celor două”.

Oamenii de știință spun însă că nu există nicio dovadă că s-ar fi produs fenomenul numit recombinare: în fapt, ciprioții au observat o contaminare, care s-a produs în laborator.

Cele două variante, Omicron și Delta, se propagă la ora actuală cu o frecvență ridicată, ceea ce înseamnă că ambele tulpini au o probabilitate mare de a se afla în eșantioanele testate. În acest context, o contaminare înseamnă că elementele genetice ale celor două tulpini s-au regăsit în același test, falsificând rezultatul și dând impresia unui variante complet diferite.

Teoria contaminării în laborator pare a se confirma prin analiza secvențierii genomice, pe care laboratorul a publicat-o în baza de date GISAID, arată biologul francez Florence Débarre, citat de Numerama. La rândul său, virusologul Tom Peacock de la Imperial College London estimează, într-o postare pe Twitter, că secvențele Deltacron sunt „destul de clar o contaminare”, pentru că nu sunt sunt grupate într-un cluster coerent, ca în cazul unei noi tulpini.

 Krutika Kuppalli, doctor în echipa tehnică de supraveghere a COVID din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a arătat la rândul ei că „nu există Deltacron”, și că variantele Omicron și Delta nu au format o super-variantă.

Omul de știință american Eric Topol a ținut să pună punctul pe i, definind Deltacron drept o „scariant” (combinație între scary/înfricoșător și variant/variantă) - ceva ce „nu este cu adevărat o variantă, dar care înspăimântă pe toată lumea, fără să fie necesar”. Mesajul său pe Twitter denunță difuzarea în pripă a unor informații care nu sunt verificate din mai multe surse.

Totuși, precizează site-ul Numerama, coinfecțiile există, chiar dacă sunt rare. Asta înseamnă că un pacient poate fi infectat simultan cu Omicron și cu Delta, așa cum se poate infecta simultan cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2 – fără ca „Deltacron” sau „Flurona” să desemneze totuși o nouă tulpină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe