Newsflash
Internaționale

Mecanism de transparență în ce privește vaccinurile anti-COVID

de Florentina Ionescu - feb. 2 2021
Mecanism de transparență în ce privește vaccinurile anti-COVID

Comisia Europeană anunță că instituie un mecanism de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccinuri anti-COVID-19.

Pentru a asigura accesul în timp util la vaccinurile anti-COVID-19 pentru toți cetățenii UE și pentru a aborda actuala lipsă de transparență a exporturilor de vaccinuri în afara UE, Comisia Europeană a pus în aplicare în 29 ianuarie 2021 o măsură care impune ca astfel de exporturi să facă obiectul unei autorizații de export din partea statelor membre, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

vaccin covid monitorizare comisia europeana

„Pandemia are efecte devastatoare în Europa și în întreaga lume. Protejarea sănătății cetățenilor noștri rămâne prioritatea noastră absolută și trebuie să punem în aplicare măsurile necesare pentru a asigura realizarea acestui obiectiv. Acest mecanism de transparență și autorizare este temporar și vom continua, bineînțeles, să ne respectăm angajamentele față de țările cu venituri mici și medii”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

ursula Von der Leyen

Acest sistem limitat în timp și direcționat vizează numai vaccinurile anti-COVID-19 care au fost convenite prin acorduri prealabile de achiziție în cadrul UE, a explicat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț:

„Scopul este de a oferi mai multă claritate în ceea ce privește producția de vaccinuri în UE și exporturile acestora — această transparență lipsește și este vitală în acest moment. Acest mecanism include o gamă largă de derogări pentru a ne onora pe deplin angajamentele în materie de ajutor umanitar și pentru a proteja livrările de vaccinuri în vecinătatea noastră, precum și în țările care au nevoie de finanțare prin mecanismul COVAX”.

În acest moment este nevoie de transparență cu privire la locul unde ajung vaccinurile pe care Uniunea Europeană le-a asigurat statelor membre, crede Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară:

„Ne-am petrecut o mare parte din anul trecut luptând să obținem acorduri prealabile de achiziție cu producătorii de vaccinuri pentru a pune vaccinuri la dispoziția cetățenilor, atât în Europa, cât și în afara acesteia. Am acordat finanțare inițială întreprinderilor cu scopul de a construi capacitatea de producție necesară pentru a produce vaccinuri, astfel încât livrările să poată începe imediat după obținerea autorizației. Acum avem nevoie de transparență cu privire la locul unde ajung vaccinurile pe care le-am asigurat și pentru a ne asigura că acestea ajung la cetățenii noștri. Suntem responsabili față de cetățenii și contribuabilii europeni — acesta este un principiu de bază pentru noi”.

UE vrea să monitorizeze modul în care au fost folosite fondurile

Comisia Europeană a investit sume mari în lărgirea capacității de producție a dezvoltatorilor de vaccinuri din UE. Obiectivul a fost acela de a asigura livrarea mai rapidă a vaccinurilor către cetățenii europeni, de a sprijini strategiile de planificare și vaccinare, cu scopul final de a proteja sănătatea publică.

Prin urmare, este rezonabil ca UE să monitorizeze modul în care au fost utilizate fondurile plătite în cadrul acordurilor prealabile de achiziție (APA), se arată în comunicat, în special în contextul unor potențiale deficite de vaccinuri esențiale anti-COVID-19.

„Obiectivul principal este de a oferi cetățenilor europeni transparență publică. Sistemul de transparență și autorizare va impune societăților să notifice autoritățile statelor membre cu privire la intenția de a exporta vaccinurile produse în Uniunea Europeană”, potrivit sursei citate.

Regimul autorizațiilor de export

Acest act de punere în aplicare, adoptat prin procedura de urgență și publicat astăzi, prevede autorizarea exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 în afara UE până la sfârșitul lunii martie 2021. Acest sistem se aplică numai exporturilor de la societăți cu care UE a încheiat acorduri prealabile de achiziție.

Pe baza experienței anterioare cu o măsură similară privind echipamentul individual de protecție în primăvara anului 2020, Comisia va sprijini statele membre în instituirea mecanismului relevant pentru a asigura o punere în aplicare armonioasă și coordonată a regulamentului.

Această măsură este direcționată, proporțională, transparentă și temporară. Ea este în deplină concordanță cu angajamentul internațional al UE în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și al G20 și în conformitate cu ceea ce a propus UE în contextul inițiativei OMC privind comerțul și sănătatea.

Angajată în favoarea solidarității internaționale, UE a exclus din acest sistem furnizările de vaccinuri pentru ajutor umanitar sau destinate țărilor din cadrul mecanismului COVAX, precum și statelor din vecinătatea sa.

Despre strategia UE privind vaccinurile

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a creării, producerii și punerii la dispoziție pe scară largă a unor vaccinuri anti-COVID-19 eficace și sigure.

În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor acorduri preliminare de achiziție (APA). Finanțarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi cumpărate efectiv de statele membre.

Prin urmare, APA este o investiție de reducere a riscurilor în avans față de un angajament obligatoriu din partea societății de a pre-produce, chiar înainte de obținerea autorizației de introducere pe piață. Acest lucru ar trebui să permită o livrare rapidă și constantă de îndată ce autorizația a fost acordată.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe