Newsflash
Internaționale

Cum pot fi evitate rezultatele fals-negative la testele pentru coronavirus

de Florentina Ionescu - apr. 3 2020
Cum pot fi evitate rezultatele fals-negative la testele pentru coronavirus

În prezent, oamenii de știință din Comisia Europeană (EC) dezvoltă noi materiale-martor, care ar ajuta la evitarea testelor eronate pentru depistarea coronavirusului SARS-CoV-2.

laboratoare materiale martor teste coronavirus

Oamenii de știință din EC au conceput noi materiale-martor care pot fi folosite de laboratoare, pentru a verifica atât funcționarea corectă a testelor pentru coronavirus, cât și pentru a evita rezultatele fals-negative, potrivit unui comunicat de presă.

„JRC [Joint Research Centre] a identificat rapid posibile lacune în ceea ce privește gestionarea epidemiei de coronavirus și a intervenit imediat pentru a le acoperi. Noul material-martor are potențialul de a îmbunătăți capacitatea de răspuns a UE la pandemia de coronavirus și de a împiedica irosirea unor resurse valoroase prin efectuarea de teste ineficiente”, a declarat recent Mariya Gabriel, comisara pentru cercetare și inovare, responsabilă de Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre sau JRC).

Potrivit Stellei Kyriakides, comisara pentru sănătate și siguranță alimentară, activitatea oamenilor de știință din UE, de dezvoltare a unor materiale-martor pentru teste, va permite verificarea a până la 60 milioane de teste de laborator pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Cu ce provocări se confruntă laboratoarele

Potrivit unui studiu recent al UE, lipsa materialelor-martor pozitiv ar fi una dintre primele trei provocări cu care se confruntă laboratoarele în privința implementării fiabile a testărilor privind coronavirusul SARS-CoV-2.

Un material-martor pozitiv garantează că testele de laborator funcționează corect, contribuind la evitarea obținerii unui rezultat negativ al unui test prelevat de la o persoană pozitivă. Materialul-martor conceput de JRC este o parte sintetică neinfecțioasă a virusului.

În prezent, 3 000 de eșantioane de material-martor sunt gata de a fi expediate către laboratoarele de testare din întreaga Uniune Europeană.

Eșantioanele sunt foarte concentrate, fiind necesară doar o cantitate foarte mică de material pentru verificarea unui test pentru coronavirus. Aceasta înseamnă că un singur tub de eșantioane este suficient pentru a permite verificarea a până la 20.000 de teste.

Prin urmare, cele 3.000 de eșantioane care sunt pregătite în prezent fac posibilă verificarea a până la 60 milioane de teste în toată Uniunea. Mai multe informații și orientări pentru efectuarea de comenzi sunt disponibile aici.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe