Newsflash
Internaționale

Cercetare: spray nazal cu heparină împotriva infectării cu SARS-CoV-2

de L. Budin - dec. 23 2021
Cercetare: spray nazal cu heparină împotriva infectării cu SARS-CoV-2

Cercetătorii australieni fac teste pentru a verifica dacă pulverizarea în nas a unui anticoagulant ar putea oferi protecție împotriva COVID-19.

Spray-ul nazal testat conține heparină, un medicament ieftin și disponibil pe scară largă, informează BBC.

spray-intranazal

Se speră ca, atunci când heparina e pulverizată în cavitatea nazală a unei persoane infectate, să se obțină un efect de neutralizare a proteinei spike a coronavirusului.

Rezultatele vor fi publicate la jumătatea lui 2022. Dacă eficacitatea substanței respective va fi dovedită, heparina va putea fi utilizată alături de vaccin și de alte tratamente pentru a ține deoparte boala.

Din luna februarie a.c., guvernul Statului Victoria a finanțat primele studii clinice cu 4,2 milioane de dolari australieni (3 milioane de dolari americani). 

Echipa de cercetare cuprinde specialiști de la Universitatea Melbourne, Universitatea Monash, de la spitalul Northern Health din Melbourne, de la Peter Doherty Institute, de la institutul de cercetare Murdoch Children's Research Institute și de la agenția guvernamentală de cercetare științifică Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). În cercetare este implicată și Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Heparina e deja disponibilă pe piață, nu necesită refrigerare și poate fi păstrată în flacoane de plastic – deci poate fi distribuită pe scară largă, a declarat pentru postul de televiziune ABC profesorul Michelle McIntosh, cercetător în echipă.

Oamenii de știință speră ca spray-ul să poată fi utilizat și ca tratament timpuriu, și ca protecție nazală, pentru a împiedica infectarea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe