Newsflash
Știri

INSP: informații esențiale cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alimentației la Sân

de Florentina Ionescu - aug. 1 2022
INSP: informații esențiale cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alimentației la Sân

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) desfășoară o campanie de informare în Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân, explicând astfel ce beneficii are hrănirea exclusive la sân a bebelușilor în primele luni de viață.

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, inclusiv România, alăptarea fiind una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață, se arată în informarea de pe site-ul INSP. 

INSP-poster-saptamana-mondiala-a-alaptarii

Sub sloganul Un pas spre alăptare-educație și sprijin, anul 2022 aduce în atenția decidenților și a populației necesitatea intervențiilor de informare și educare a populației cu privire la importanța și beneficiile alimentației la sân.

„Deși alăptarea este forma biologică de hrănire a copilului în primii ani de viață, datele existente arată că ratele alăptării sunt mult sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, atât la nivel european (25%), global (41%), cât și la nivel național (12,6%).”, potrivit comunicatului INSP.

OMS și UNICEF accentuează faptul că alăptarea exclusivă la sân a nou-născuților este vitală pentru aceștia începând din primele momente de viață. În primele 6 luni de viață este recomandată hrănirea sugarilor cu lapte matern, continuând pentru o perioadă de doi ani sau mai mult, după începerea diversificării. Această practică recomandată este deosebit de importantă pentru creșterea și dezvoltarea optimă a nou-născutului.

Alăptarea sugarului în prima oră de viață îl protejează de infecții și reduce rata mortalității. Riscul de deces din cauza diareei și a altor infecții poate crește la sugarii care sunt parțial alăptați sau nu sunt alăptați.

„Mamele care nu pot iniția alăptarea în prima oră după naștere, precum cele care nasc prin cezariană sau cele care au o situație medicală ce împiedică acest proces în prima oră după naștere trebuie să fie susținute pentru a începe să alăpteze imediat ce o pot face.”, au subliniat specialiștii români.

Beneficiile laptelui matern 

Laptele matern este o sursă importantă de energie și nutrienți pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 23 de luni. Poate asigura jumătate, sau mai mult, din necesarul de energie al unui copil cu vârsta de 6 – 12 luni și o treime din necesarul energetic al unui copil cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de luni.

De asemenea, laptele matern este o sursă esențială de nutrienți, protejează împotriva îmbolnăvirilor și reduce rata mortalității copiilor subnutriți.

Alăptarea prelungită contribuie și la sănătatea și bunăstarea mamelor având următoarele beneficii:

- Reduce riscul de cancer mamar și ovarian;

- Poate fi o metodă naturală de contracepție (dar nu sigură) în primele luni de viață ale bebelușului, cunoscută sub numele „metoda amenoreei (lipsa menstruației) lactaționale”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe