Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

5 zone din medicină pe care inteligența artificială le va schimba total

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 13 septembrie 2021, ora 15:19

Există numeroase domenii medicale pe care inteligența artificială le va schimba complet în viitor, spun experții.

Inteligența artificială în sistemul de sănătate are un potențial inimaginabil, iar în următorii ani, ea va revoluționa inclusiv medicina, se arată într-o analiză realizată de cei de la The Medical Futurist. Există, așadar, câteva soluții promițătoare pe care le oferă inteligența artificială (AI) medicinei. 

inteligenta artificiala sanatate medicina

Big data, alături de AI, înseamnă revoluționarea sistemului de sănătate, spun autorii acestei analize. Odată cu evoluția lumii digitale, din ce în ce mai multe date ale pacienților sunt produse și stocate în spațiul digital, iar cantitatea de date digitale disponibile crește într-un ritm greu de imaginat.

1. Organizare mai bună în ceea ce privește logistica în sănătate

Imaginați-vă ce fel de eficiență ne-ar putea oferi inteligența artificială în domeniul sănătății. Spre exemplu, inteligența artificială în sănătate și în medicină, potrivit sursei citate, ar putea organiza mai bine traseul pacientului sau planul de tratament și ar putea, în același timp, să le ofere medicilor literalmente toate informațiile de care au nevoie pentru a lua o bună decizie terapeutică.

Integrarea unui asistent cu inteligență artificială în sistemul de sănătate ar putea ghida pacienții și ar putea optimiza timpul petrecut în spital cu o abordare precum cea a aplicației Waze pentru șoferi.

Totodată, un asistent integrat, care beneficiază de inteligență artificială, ar putea să determine care drum este mai scurt pentru pacient și ce investigație va necesita cel mai puțin timp, pentru fiecare pacient în parte.

2. Planuri de diagnostic și tratament

Algoritmii din inteligența artificială pot să asiste medicii în luarea deciziilor, pentru a îmbunătăți acuratețea diagnosticului. De exemplu, mai multe studii arată că, cu ajutorul inteligenței artificiae, medicii radiologi sporesc acuratețea detectării cancerului din investigațiile de radiologie. În scenarii care ar putea deveni realitate în viitor, inteligența artificială cu antrenament medical ar putea descoperi tratamente și leacuri pentru anumite boli, acolo unde profesioniștii din domeniu nu ar putea.

3. Ajutor în joburile repetitive

Medicii, asistenții medicali și alți membri ai staffului medical au multe sarcini monotone și repetitive pe care trebuie să le ducă la bun sfârșit în fiecare zi. Dar aceste tipuri de proceduri și de funcții pot fi automatizate – și chiar ar trebui să fie automatizate, arată analiza citată. Soluțiile bazate pe inteligența artificială vor elimina nevoia unor munci realizate de mâna oamenilor și vor înlocui resursele umane în joburi medicale pe care oamenii nu le plac oricum.

4. Mai multe beneficii de pe urma consultațiilor față în față și online

O soluție creată în Marea Britanie are la bază un serviciu de consultații la distanță, care are în centrul său pacientul. Soluția respectivă, scriu cei de la medicalfuturist.com, funcționează deja în Rwanda și în Marea Britanie, oferind consultații cu ajutorul inteligenței artificiale, pe baza istoricului medical personal și a unor cunoștințe medicale comune. După ce ia în considerare istoricul pacientului, și circumstanțele, aplicația oferă un plan de acțiune.

5. Managementul medicației

Există o soluție pentru monitorizarea tratamentului medicamentos, astfel încât medicul să poată să se asigure că pacienții își iau într-adevăr medicamentele. Aplicația, sprijinită de National Institutes of Health, folosește o cameră video a unui smartphone și inteligența artificială pentru a confirma în mod autonom că pacienții aderă la tratamentul prescris de medic sau, mai bine zis, îi ajută pe pacienți să fie siguri că știu cum să își țină boala sub control.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: inteligenta artificiala sanatate digitala mediul digital date statistice colectare date

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.