Newsflash

Fumătorii – mană cerească pentru buget. Educaţia medicală rămâne singura şansă a fumătorilor

de Viorica TOTOREAN - iul. 1 2013
Fumătorii – mană cerească pentru buget. Educaţia medicală rămâne singura şansă a fumătorilor
   Guvernanţii ne vor fumători. De ţigări normale ori mai subţiri, mentolate sau nu, prea puţină importanţă are. Ţigări accizate să fie. Pentru că fiecare rotocol eliberat de fumătorul învederat aruncă în puşculiţa statului bani frumoşi. Pe fumător îl arde la buzunar şi la plămân, statului îi dă satisfacţia supremă a colectării de bani. Însă preţul plătit din punctul de vedere al sănătăţii nu mai interesează pe nimeni. Nici pe guvernanţi, nici pe fumători – dacă le-ar păsa, ar intra în categoria nefumătorilor. Poate doar pe unii mofturoşi, din jurul ţigărilor aprinse, deranjaţi de acest obicei ori de mirosul aferent. Cine rămâne să tragă ponoasele? Personalul medical la care – de cele mai multe ori – ajunge viciatul. Unităţile spitaliceşti şi personalul aferent cunosc cel mai bine cum stăm în ţara asta cu fumatul.
   România va trimite, în această perioadă, la Bruxelles, reprezentanţi care să le explice europenilor că ţara noastră nu renunţă în acest moment la ţigările mentolate şi la cele slim (adică acelea subţiri, care sunt doar o mare păcăleală de fapt, fiindcă, per total, cantitatea de nicotină e aceeaşi, doar designul e diferit). Uniunea Europeană a emis acte normative prin care recomandă interzicerea comercializării acestor tipuri de ţigarete. Însă ţara noastră nu se simte pregătită să renunţe la banii ce-i intră în vistierie din viciul celor care trag în piept fumurile mentolate ori cele ale ţigărilor slim. Oficialii noştri au oferit drept explicaţie doar partea financiară a lucrurilor, fără nicio referire la sănătatea populaţiei. A, ba da, îmi cer scuze, au făcut un calcul al randamentului şi au concluzionat că le sunt mai de folos banii din accizele ce se încasează pentru ţigarete decât o populaţie sănătoasă. Socotelile arată că aproximativ 10% din banii încasaţi pentru acest viciu sunt necesari pentru a doftorici apoi fumătorii îmbolnăviţi. Rămân 90% din aceşti bani, pe care îi primeşte statul! E ca şi cum ai dansa pe coşciugul celui pe care tocmai l-ai lăsat în groapă, fericit că el s-a dus într-o altă lume şi ţie ţi-a rămas acum locul lui de parcare!
   Ţara noastră are în acest moment aproximativ cinci milioane de fumători. Pentru tratamentul unei persoane pe care această meteahnă o bagă-n spital se cheltuiesc aproximativ 1.600 de euro pe lună, dar cui îi pasă atât timp cât alţi 14.000 de euro ajung lunar la stat din aceste fumuri?
   Oficialii sănătăţii publice din România rămân neputincioşi în faţa unei astfel de abordări şi a unei decizii pur economice, deloc sănătoase. Ce ne rămâne nouă, furnizorilor de servicii medicale pentru populaţie? Să încercăm să determinăm înlăturarea acestui viciu şi a urmărilor sale nefaste chiar înainte ca ele să se instaleze. Să facem campanii, organizate sau ad-hoc, să oferim exemple şi să încercăm să-i determinăm pe cei din jurul nostru cât e de scump (financiar, dacă vreţi, sau, mai important, din punctul de vedere al sănătăţii) un asemenea obicei. Să identificăm şi să aplicăm o metodă de educaţie medicală în sănătatea populaţiei.
   Alte state au găsit soluţii, chiar aplicând preţuri prohibitive la ţigări, atunci când au realizat că sănătatea populaţiei e mai de preţ decât umplerea vistieriei statului cu bani din accize. Până când România va înţelege acest lucru, nu ne rămâne decât ca noi să luptăm cu iarba dracului arătând fumătorilor că raiul pe pământ înseamnă să nu fii sclavul ţigărilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe