Newsflash
Cultură

Fidelitate pentru ornat

de Dr. Al. TRIFAN - iul. 4 2012
Fidelitate pentru ornat
   PublicândPOEZII, Claudia Voiculescu nu se află la prima plachetă de versuri, aşa că ne dă posibilitatea să o înscriem în „partidul“ formei ornate sau al metaforei atractive, de care nu s-a îndepărtat câtuşi de puţin în niciun volum. Doctrina „partidului“ formei ornate este, după părerea noastră, fundamentală în teoria esteticii poetice schiţate cu o desăvârşită analiză critică de Benedetto Croce. Acest uriaş al esteticii pune semnul egal între retorică şi metaforă, lucru nu totdeauna adevărat, pentru că aceasta din urmă, cel puţin în poezie, nu este pusă doar să convingă, ci şi să schimbe înţelegerea lumii.
   Credem că poezia nu se poate despărţi de metaforă pentru că, în calitatea ei de a doua vorbire, justifică existenţa discursului poetic. El însă nu monopolizează tendinţa figurativă care se întâlneşte în multe secvenţe al limbajului cotidian, ceea ce a făcut să se scrie poezie şi cu ajutorul acestuia. Dar, în scrisul Claudiei Ilie-Voiculescu, figurile repre­zintă un limbaj sugerat de ima­ginaţie şi pa­siune, în­lo­cuind termenii-cifre ai coloc­viului prin ter­menii-figuri ai elocvenţei, nu atât raţionale, cât imagina­tive. Altfel spus, expri­ma­rea ornată este un limbaj dublu pe care-l găseşte poetul pentru a spune altfel decât obişnuit. De pildă, în po­emul „Toamnă timpurie“, regre­tând petrecerea timpului, în loc să spună: îmbătrânesc şi-mi pare rău, încheie cu versurile: Iar rana ce o lasă timpu-n vârsta mea/Începe să mă doară.
   Desigur, raportarea totului sentimentelor la persoana întâi o aşază în galeria romantică. Într-adevăr, în poeziile conţinute în placheta pe care o avem în faţă, metafora simbolului se înfăşoară în coconii de mătase ai sentimentului cu semnificaţie estetică. Materia sa este alcătuită din impresii „desemnând caracterul alogic şi anistoric“ (Benedetto Croce). Ceea ce singularizează personalitatea poetei este faptul că ea conferă sentimentului o valoare supremă, de tezaur. De aceea, rima directă nu i se potriveşte, pentru că o drapează într-o uşurătate care nu-i este potrivită celei ce ştie să faciliteze apariţia unor emoţii grave. Excepţie face poezia „Drumul marginea şi-a ros“, unde bogăţia invenţiilor sintagmatice nu lasă loc ludicului.
   Trebuie să-mi mărturisesc un defect: am alergie la ode, pentru că sentimentul îndreptat în direcţie voită îndepărtează de poezie. Dedicate „Paginilor Medicale Bârlădene“, versurile compun un laudatio neconvingător. Opacă la sentimentul poetic este şi „Remember“, ajungând de-abia să fie o prozaică listă de telefon. Este păcat ca un talent aşa de subtil precum cel al Claudiei Voiculescu să fie irosit în acest fel.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe