Newsflash
Apariții editoriale

Farmecul turismului internaţional

de Dr. Mihail MIHAILIDE - nov. 29 2024
Farmecul turismului internaţional

Volumul „Vietnamul văzut din ricșă – itinerare de vacanţă” scris de dr. Viorel Pătrașcu reprezintă o mărturie vizuală a celor nouă zile petrecute în această ţară din Asia de Sud-Est, mult încercată de istorie de-a lungul vremurilor.

Dicţionarele spun că ricșa este o trăsurică, un mijloc de transport pe două roţi, trasă de o persoană, în care pot lua loc unul sau doi ipotetici călători. Cu trei astfel de trăsurici, atașate în partea din faţă a unor biciclete cu trei roţi, și-a început călătoria grupul de împătimiţi excursioniști „Dan Popescu”* în Vietnam. De aici și 
titlul original al celui de al zecelea volum al cunoscutului dermatolog și scriitor argeșean Viorel Pătrașcu, Vietnamul văzut din ricșă – itinerare de vacanţă, apărut la Editura Paralela 45. 

Cartea adaugă informaţiilor bogate istorice, politice, religioase, culturale și un album foto color. O mărturie vizuală a celor nouă zile petrecute în această ţară din Asia de Sud-Est, mult încercată de istorie de-a lungul vremurilor și îndeosebi în ultimele decenii ale secolului al XX-lea. În 1975, Vietnamul de Nord și de Sud au fost reunificate sub un guvern socialist. Aproximativ 1.000 de ani, ţara s-a aflat sub stăpânire chineză. 

Primele impresii au fost, firește, din Hanoi, unde „primul contact cu strada te zăpăcește”: „Parcă ai intrat într-un stup de albine agitate” cu mașini relativ puţine, dar scutere și motociclete care circulă bezmetic și claxonează necontenit. Dacă bărbatul conduce, nevasta nu încalecă, ci stă pe șaua din spate pe lateral; uneori între ei se află doi sau chiar trei copii preșcolari. Orașul este pitoresc, pe trotuare se vând fructe tropicale și tot felul de sucuri, carne și pește. Ghidul le-a declarat că numărul vizitatorilor dintr-un an e aproximativ un milion.

Vechi și nou în Hanoi

Numeroase pagode – unele superbe – se învecinează cu construcţii relativ moderne, cu lăcașuri de cult (de exemplu, Templul Van Mieu, dedicat lui Confucius, ridicat în anul 1070), parcuri cu multă verdeaţă. Republica Socialistă Vietnam e puţin mai mare decât ţara noastră, dar populaţia atinge o sută de milioane de locuitori; în Muzeul de etnologie vizitatorii au văzut la intrare fizionomiile celor 50 de etnii care trăiesc în aceste locuri. 

Călătorii au mai vizitat orașe precum Da Nang și cunoscutul Saigon de odinioară, azi numit Ho Chi Minh – ajungând din capitala Hanoi până la aceste destinaţii cu avionul. De peste tot „impresiile cu care ne-am întors (…) au fost peste așteptări” ca peisagistică și bogăţia de informaţie culturală și turistică, imposibil de citat într-o simplă semnalare de carte nouă.
 



*Dr. Dan Popescu, reputat chirurg ortoped, nepot al autorului, coautor al albumului cu sute de fotografii color și membru permanent al grupului de turiști pe meridianele globului.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe