Newsflash
Știri

Experiment social: știu românii să ajute persoanele cu afecțiuni neurologice?

de Florentina Ionescu - nov. 11 2022
Experiment social: știu românii să ajute persoanele cu afecțiuni neurologice?

Reprezentanții unei clinici de neurologie și-au propus să afle dacă românii știu să ajute persoanele cu afecțiuni neurologice și au pus la cale un experiment social.

Una din trei persoane se va confrunta cu o tulburare neurologică de-a lungul vieții, arată statisticile. 

 

poze  neurologie telemedicina in epilepsieRomânii nu știu cum să reacționeze și să ajute persoanele care se confruntă cu tulburări neurologice, arată un experiment social al Clinicii Neuroaxis, filmat cu camera ascunsă.

Rezultatele experimentului sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că cel puțin una din trei persoane se vor confrunta pe parcursul vieții cu o tulburare neurologică, acest tip de afecțiuni fiind principala cauză pentru dizabilitate și a doua cauză de deces la nivel mondial, potrivit unui comunicat de presă transmis de Neuroaxis redacției. 

experiment social neuroaxis

Nivel scăzut de informare

Chiar dacă prevalența unor afecțiuni ca boala Alzheimer, boala Parkinson, epilepsie, accidentul vascular cerebral sau scleroza multiplă este în creștere, nivelul de informare publică cu privire la nevoile pacienților rămâne scăzut, condamnându-i pe aceștia la izolare socială.

La invitația Clinicii Neuroaxis, actorul Alex Călin de la Teatrul Excelsior a realizat un experiment social pentru a măsura nivelul de conștientizare a românilor față de nevoile pacienților care trăiesc cu afecțiuni neurologice.

Puteți vedea mai jos experimentul social.

reintegrarea în societate a pacienților cu tulburări neurologice

Clinica Neuroaxis lansează campania Împreună suntem #NeuroPuternici, militând pentru reintegrarea în societate a pacienților cu tulburări neurologice.

„În ultimii doi ani de pandemie, am simțit pe pielea noastră efectele necruțătoare ale izolării sociale. Din nefericire, mulți dintre pacienții cu boli neurologice trăiesc permanent într-o stare de izolare care le afectează și mai tare calitatea vieții. Pentru această realitate suntem cu toții responsabili și purtăm o parte din vină. Izolarea pacienților neurologici are loc nu pentru că aceștia nu ar putea trăi printre noi, ci mai degrabă pentru că noi nu suntem pregătiți să trăim printre ei. Din acest motiv, pacienții cu afecțiuni precum scleroză multiplă, epilepsie, boala Parkinson, boala Alzheimer sau accidente vasculare cerebrale aleg să trăiască izolați, departe de viața activă a societății. Știm însă că educația a fost dintotdeauna capabilă să schimbe destine și este timpul ca aceasta să schimbe, în sfârșit, și destinele pacienților neurologici. Tocmai de aceea, lansăm astăzi (n.red. - miercuri, 9 noiembrie) campania Împreună suntem #NeuroPuternici, promovând cu ajutorul educației reintegrarea în societate a pacienților cu tulburări neurologice” a anunțat dr. Dan Mitrea, director medical al Clinicii Neuroaxis.

Alex Călin (foto mai sus), actor al Teatrului Excelsior, afirmă că experimentul social la care a luat parte l-a ajutat să înțeleagă mai bine provocările pacienților cu afecțiuni neurologice, dependența față de infrastructura specială și față de ajutorul celor din jur:

„Experimentul făcut în cadrul campaniei mi-a dat ocazia să mă pun în pielea unui pacient cu tulburări neurologice și să înțeleg astfel, măcar într-o mică măsură, care sunt provocările cu care se confruntă, cum se simte dependența față de infrastructura urbană încă neadaptată cu adevărat persoanelor cu nevoi speciale dar și dependența față de ajutorul celor din jur care fie nu au timpul sau răbdarea necesară, fie nu știu cum îi pot ajuta pe cei cu afecțiuni neurologice. Cred că este extrem de important un astfel de experiment, care ne pune oglinda în față și ne arată pe unde ne situăm ca societate, și la fel de importantă o astfel de campanie de conștientizare a greutăților cu care se confruntă persoanele de multe ori invizibile pentru cei din jurul lor”.

Încă există preconcepții

Pentru a sprijini reintegrarea în societate a bolnavilor care trăiesc cu afecțiuni neurologice este necesar să le înțelegem cu adevărat nevoile. 

Simona Tănase, președinta Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple, afirmă că preconcepțiile existente la nivelul societății și incapacitatea angajatorilor de a-și adapta cerințele de muncă îi forțează, de multe ori, pe pacienții cu afecțiuni neurologice să se autoizoleze. 

Infografic_Accident Cerebral

„Chiar dacă am fi tentați să spunem că afecțiunile neurologice sunt cele care ne fac să ne pierdem relațiile și locul de muncă, adevărul este că societatea este cea care izolează, nu boala. Iar acest lucru se întâmplă din cauza lipsei acute de educație medicală. Nu știm să acordăm primul ajutor, nu știm când trebuie să sunăm la 112 și nu știm nici măcar cum să identificăm corect anumite simptome, pentru a decide când trebuie să mergem la un Spital de Urgență și când la medicul de familie sau cel specialist. În ceea ce privește pacienții cu tulburări neurologice, aceștia se pot dezvolta social, pot crea, pot munci. Din păcate, preconcepțiile de la nivelul societății îi obligă, de exemplu, pe pacienții cu epilepsie să-și ascundă condiția, de teamă să nu-și piardă locul de muncă. Claxoanele din trafic ale șoferilor nerăbdători îi obligă pe pacienții cu Scleroză Multiplă să se gândească de două ori înainte de a decide dacă să pășească pe trecerea de pietoni sau nu. Lipsa de empatie a celor care nu ar ceda locul în mijloacele de transport în comun, privirile incisive ale celor aflați la coadă la supermarket, supărați că te miști încet - toate acestea sunt motive, mai mici și mai mari, pentru care pacienții cu tulburări neurologice aleg calea izolării sociale”, afirmă Simona Carolina Tănase, președinta Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple.

Informarea populației despre nevoile pacienților

Campania Împreună suntem #NeuroPuternici va fi dezvoltată pe parcursul următoarelor șase luni și va include acțiuni de informare a opiniei publice cu privire la nevoile pacienților cu afecțiuni neurologice, workshopuri și ateliere de creație precum și o campanie dedicată angajatorilor, privind asigurarea condițiilor speciale de lucru necesare pacienților cu tulburări neurologice. 

Infografic_Alzheimer (1) 

Infografic_Epilepsie (1) Citește și: „Semnul de prim ajutor” în epilepsie, dovadă de empatie 

Infografic_Parkinson (1) 

Infografic_scleroza multipla

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe