Newsflash
Internaționale

Excesul de sare, dăunător pentru sistemul imunitar

de Dr. Alina SIMACHE - apr. 10 2020
Excesul de sare, dăunător pentru sistemul imunitar

Dieta bogată în sare este frecvent asociată cu hipertensiunea arterială, însă cercetări recente sugerează că excesul de sare ar putea influenţa negativ și activitatea sistemului imunitar.

Exces-sareStudiul realizat de un grup de savanţi de la University Hospital of Bonn a evaluat efectele negative ale excesului de sare asupra sistemului imunitar, atât pe model experimental animal, cât și prin intermediul unor voluntari umani. Rezultatele finale au fost publicate în Science Translational Medicine.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au evaluat efectul aportului excesiv de sare asupra activităţii sistemului imunitar în pielonefrita generată de Escherichia coli, obţinând rezultate surprinzătoare. Astfel, s-a observat că pielonefrita era agravată la șoarecii care consumau sare excesiv.

Printre potenţialele mecanisme implicate se menţionează influenţarea activităţii neutrofilelor de la nivel renal prin alterarea micromediului local, dar și efecte sistemice, prin imunosupresia determinată de glucocorticoizi.

Aportul maxim de sare recomandat de OMS pentru dieta zilnică este de 5 grame. Totuși, această limită este frecvent depășită. În Germania de exemplu, conform cifrelor furnizate de Institutul Robert Koch, în medie, bărbaţii consumă 10 grame de sare zilnic, iar femeile aproximativ 8 grame.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe