Newsflash
Știri

Eveniment de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

de L. Budin - mar. 27 2024
Eveniment de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Clădiri simbol vor fi iluminate în albastru, culoarea autismului, România alăturându-se astfel mișcării internaționale Light It Blue.

Asociația HELP Autism, împreună cu rețeaua europeană Autism Europe, organizează evenimentul „Not Invisible”/ „Nu sunt invizibil”, dedicat celor peste 45.000 de persoane neurodivergențe din România și familiilor lor, organizat cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Autismului în întreaga lume. 

Evenimentul va avea loc în data de 2 aprilie, la Biblioteca Națională a României, situată pe Bulevardul Unirii nr. 22, București, începând cu ora 10.00. HELP Autism speră astfel să stabilească un hub al vizibilității pentru persoanele cu autism, se arată într-un comunicat. 

Programul evenimentelor este următorul:

  • Ora 10.00 - Conferință de presă și lansarea Angajamentului pentru Autism

În cadrul conferinței de presă, se va lansa Angajamentul pentru Autism – un document de poziție (pledge) pe care candidații la toate alegerile de anul acesta sunt invitați să-l semneze, un gest care să dea încredere și speranță părinților să viseze la o Românie în care familiile copiilor cu minți diverse sunt îmbrățișate cu inima deschisă. Acest document este redactat împreună cu rețelele și federațiile naționale în autism RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (F.E.D.R.A.) și Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități/Părinți în Acțiune și reprezintă vocea a peste 10.000 de familii în care cel puțin un membru are autism. A confirmat prezența și va lua cuvântul Rebecca Shah (Șefa adjunctă a Ambasadei Marii Britanii). Inițiatorii au trimis invitații către ministere, membri ai Parlamentului European și Parlamentului României.

  • Ora 11.00 – 13.00 și 14.00 – 16.00 - Ascultă-mă, sunt aici! 

La Biblioteca Vie, un cadru de incluziune și diversitate, participanții vor avea ocazia să descopere poveștile inspiraționale ale persoanelor cu autism, printre care și doi tineri angajați în companii cu renume. Aflați cum determinarea și abilitățile lor au fost apreciate într-un mediu profesional, oferind astfel un exemplu viu de integrare și susținere a comunității minților diverse. 

  • Ora 16.00 Help HIRE – Pot Singur Să Am Un JOB

Într-un dialog interactiv despre șansele la angajare ale persoanelor cu autism, moderat de Andra Pintecan (fondator Școala de HR), pornim de la câteva întrebări esențiale: câte șanse la o viață independentă oferim adulților cu autism în căutarea unui loc de muncă? Care sunt rolurile reprezentanților mediului privat, dar și public, care se pot transforma în agenți de schimbare? Ce-și doresc tinerii cu autism? La dezbatere vor fi prezenți Daniela Bololoi - președinte HELP Autism, inițiator al direcției Help HIRE, Mărguța-Cristiana Căpitanu - HR Manager Operations eMAG, Florin Goganau - Director After Sales eMAG, și Robert Cristescu, un tânăr cu autism angajat la Yves Rocher România prin programul Help HIRE.

  • Începând cu ora 19.00 - Noaptea Albastră a Autismului

Clădiri simbol vor fi iluminate în albastru, culoarea autismului, România alăturându-se astfel mișcării internaționale Light It Blue.

În România trăiesc aproximativ 45.000 de persoane cu autism. 1 copil din 36 are o tulburare de spectru (TSA), dar anual sunt diagnosticați 2.000 de copii (conform datelor INS). Sub 1% dintre adulții cu autism cu diagnostic din România au un job. Pentru că nu au mijloacele să devină autonomi, aceștia sunt predispuși la depresie și anxietate, ceea ce le scade calitatea vieții. Este un efect în lanț deoarece statisticile arată că în România 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală sau grădiniță deși are vârsta potrivită. Pentru că nu beneficiază de servicii sociale și medicale adaptate, aceștia mor cu 16 ani mai tineri decât persoanele tipice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe