Newsflash
Cultură

Eul Eului poetic

de Ionel Necula - ian. 13 2023
Eul Eului poetic

Poezia este un act de cultură și, ca orice fapt cultural, reclamă cumuluri, lecturi, achiziţii.

Totdeauna am apreciat poeţii care mai fac și altceva (proză, teatru, critică, știinţă etc.) în afară de versuri. Rar se întâmplă ca un poet să reflecte prin versurile sale întregul orizont al formării lui intelectuale, cât de fertil este patul germinativ din care au răsărit versurile sale sau cât de nestăpânit este clocotul tectonic interior, vestitor de poezie.

COPERTA 1

A ajuns pe masa mea de lectură volumul O sălbăticiune în exil (Editura Anconeum & Analepsie, București, 2022) – o carte cochetă și ademenitoare, frumos ilustrată de Alex Ivanov, un pictor rafinat și bine așezat în rigorile fenomenului plastic contemporan. Simbioza dintre pictor și poet confirmă parcă ideea lui Lessing, care considera poezia ca fiind o pictură vorbitoare, iar pictura – o poezie mută.

Simona Trifu face parte din această categorie. Poezia sa se resoarbe din activele Eului răscolit de patimi, de dor, de fenomenologia Erosului nestăvilit, care se pune, se opune, se compune și se recompune în priveliștea tulburătoare a lumii de azi.

Grija pentru cadrul cronotopic

Ceea ce surprinde la Simona Trifu este dispunerea reflexivă a actului poetic, spontaneitatea imaginilor, dar și doza de temperament și de căldură umană cu care își infuzează lirismul. Dacă ar fi să fac apel la cunoscutul binom eminescian minte și inimă, aș fi pus într-o mare încurcătură. Nu știu dacă vreunul dintre termeni se poate considera privilegiat.

Sigur este că avem de-a face cu o poetă matură și cu nerv, care ne propune o poezie elaborată și, cum spuneam, reflexivă – dar numai în măsura în care intelectul reușește să păcălească inima. Și chiar, de multe ori, reușește: „Aș vrea să alerg desculţă prin palma ta,/ din care să rodească sori blânzi,/ care să ne prezică un dans ritualic/ îmbelșugat în păcat” (Fărădelege de Miazănoapte).

Surprinde plăcut grija autoarei pentru cadrul cronotopic (cronos – timp, topos – spaţiu, loc) rezervat îndrăgostiţilor. Opţiunea pentru un spaţiu glazurat, incitant și ademenitor este așa de prădalnică, încât uneori duce poezia spre pastel, de parcă așteaptă un peisagist dispus să-l transpună în degradeuri și tonuri de culoare. „Un mesteacăn mai frământă/ trilul nostru de-astă vară/ sub viola ce cuvântă/ harta părăsită-n scară// Să dezmeticim destinul/ c-un șperaclu viu, agil/ când în palme curge vinul/ sacru, neatins, virgin” (Drumul prin pâine). Sau: „printre cearșafurile dezolante/ în care  singură m-ai lăsat plângând” (Damnare).

Ca orice poet împlinit și bine așezat în virtuţi lirice, Simona Trifu nu are un registru tematic privilegiat. Orice simţământ, orice gând fugar sau fapt de viaţă ocazional sunt metaforizate, transpuse în imagini surprinzătoare și aduse în dispunere lirică cu o dezinvoltură harică și mandolinară. Fie că doarme „cu faţa trans­pusă-n fărădelege”, fie că hălăduiește pe acolo „unde florile de cireș nu cuvântă sau croșetează destine întru iluzoriu”, poeta face dovada unor vădite abilităţi lirice. Am citit-o cu plăcere și o creditez ca poetă care chiar primenește imaginarul liric românesc.

ETICHETESimona Trifu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe