Newsflash
Știri

Este posibil ca făina să reprezinte o modalitate de transmitere a Salmonella spp.?

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mai 5 2023
Este posibil ca făina să reprezinte o modalitate de transmitere a Salmonella spp.?

Într-o țară în care sistemul de supraveghere pentru sănătatea publică este performant, orice afectare a stării de sănătate este detectată rapid (așa cum am dori să se petreacă ... peste tot).

Recent (1) în Statele Unite ale Americii a fost detectată o izbucnire epidemică (outbreak) cu Salmonella spp.  

Având în vedere modul în care se realizează supravegherea, ei pot anunța date în baza cărora se cunoaște afectarea datorată Salmonella spp., respectiv: circa 1,35 milioane de infecții, 26.500 cazuri spitalizate și 420 decese – în fiecare an (în USA). 

Ceea ce este deosebit și trebuie remarcat în izbucnirea epidemică din luna aprilie, 2023, este prezența microorganismului în făină. S-au identificat tulpini de la persoane aflate în 11 din cele 50 de state ale SUA.  

Fotografie de la Vaibhav Jadhav: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/patiser-cofetar-bucatarie-produs-lactat-3218467/

Un sistem de supraveghere performant nu aduce doar informație ci și acțiune. În acest sens se poate remarca mesajul transmis de CDC (Atlanta,) în urmă cu doar patru zile. (2) Mesajul CDC merită să fie citit paragraf cu paragraf. Așa cum am învățat la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) în 1999, supravegherea este utilă și pentru a învăța din erori sau din situații neîntâlnite anterior. Mesajul este unul actual și merită să fie cunoscut și în țara noastră.

Surse: 

1. https://www.prevention.com/health/a43496336/flour-salmonella-outbreak-april-2023/

2. https://www.cdc.gov/salmonella/infantis-03-23/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe