Newsflash
Știri

Echipele medicale de transplant au luptat 48 de ore să salveze vieți

de Florentina Ionescu - aug. 23 2021
Echipele medicale de transplant au luptat 48 de ore să salveze vieți

Agenția Națională de Transplant a transmis un mesaj de mulțumire specialiștilor care au trecut printr-un adevărat maraton de 48 de ore, cu prelevări și transplanturi de țesut și organe.

Trei familii au acceptat donarea de organe și țesuturi și, astfel, 13 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase, se arată pe pagina oficială de Facebook a Agenției Naționale de Transplant (ANT). 

agentia nationala de transplant
Sursa imaginii: www.facebook.com/Agentia-Nationala-de-Transplant-103751134338334

„Trei vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Trei familii au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant. Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim cu profund respect și recunoștință acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor oameni cel mai prețios dar: VIAȚA!”, au scris reprezentanții ANT pe rețeaua de socializare.

Cursa contracronometru pentru viață a început joi, 19 august, aproape concomitent la Spitalul Clinic de Urgență București și Spitalul Județean de Urgență „Dr Constantin Opriș” Baia -Mare , acolo unde familiile a doi pacienți aflați în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee).

Misiune încărcată de emoție și de responsabilitate

Câteva ore mai târziu, la Cluj, familia îndurerată a unei tinere paciente, diagnosticată în moarte cerebrală la secția ATI II a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi, cord, plămâni) și țesuturi osoase, mai spun reprezentanții ANT.

„În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare și KDP ale celor 3 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant. Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți”, potrivit sursei citate.

Pacienți care „s-au născut a doua oară”

Mulțumită efortului și măiestriei medicilor, la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, trei pacienți pot spune că „s-au născut a doua oară” datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate cu succes.

Pentru unul dintre pacienți, o adolescentă de 15 ani, unica șansă la „mâine” era realizarea cât mai urgentă a acestei intervenții salvatoare. A fost un efort deosebit al echipei medicale, în special al echipei ATI, care a realizat două intervenții de transplant hepatic în același timp, urmate la foarte scurt timp de un al treilea transplant hepatic.

Transplant de cornee

În același timp, se arată pe pagina ANT, alți șase pacienți erau salvați prin transplant renal: patru intervenții s-au realizat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj și două intrevenții la Centrul de Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni. Alți doi pacienți își vor recăpăta vederea în urma transplantului de cornee realizat la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice București.

Prelevarea țesuturilor osteotendinoase a fost realizată de echipa Băncii de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina, efortul lor contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru foarte mulți pacienți din toată țara. Deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili, la Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord și plămân ale centrelor de transplant din Torino și Bergamo, organele prelevate salvând viețile altor doi oameni care nu aveau altă șansă”, explică reprezentanții ANT.

Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate, au conchis cei din echipa ANT.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe