Newsflash
Cultură

Echilibru fără compromisuri

de Anca FLOREA - feb. 6 2015
Echilibru fără compromisuri
Stagiunea camerală a Filarmonicii bucureştene a programat, sub cupola Ateneului, un recital susţinut de doi tineri a căror activitate artistică este strâns legată de oraşul Berlin. Pianista Karina Şabac s-a format, în primii ani de studiu, la Bucureşti, oraşul său natal, a primit apoi dispensă de vârstă pentru a continua la Berlin, s-a perfecţionat la Los Angeles, apoi s-a stabilit în Olanda. Violoncelistul austriac Knut Weber a beneficiat de îndrumarea unor maeştri la Köln şi Berlin, devenind, din 1998, membru al celebrei Filarmonici berlineze şi, deopotrivă, al grupului de „12 violoncelişti“ al aceleiaşi orchestre. Atracţia celor doi interpreţi faţă de muzica de cameră reprezintă o constantă, determinând poate şi o anume specializare în genuri extrem de pretenţioase, ceea ce s-a vădit din plin (şi) în recital.
Pentru melomanii noştri, un program decupat exclusiv din creaţia secolului XX nu constituie o tentaţie reală, maniera în care au reuşit aceştia să construiască fiecare opus a avut însă ca rezultat captarea interesului publicului numeros, poate şi pentru că diversitatea mijloacelor de expresie au pus în valoare cu brio lucrările abordate. Solişti-parteneri într-un duo sudat, perfect echilibrat, cei doi interpreţi au colaborat cu siguranţă şi fluenţă, completându-se impecabil, în mai toate partiturile cântate. Pianul a avut o importanţă egală cu cea a violoncelului. Au debutat cu Sonata în re minor de Debussy, destul de departe de elementele impresioniste regăsite în mai toate lucrările lor, renunţând de această dată la estomparea deliberată a „vârfurilor“ tensionate.
A urmat Sonata în do op. 65 de Britten, într-un registru cu totul special, cu alternarea introspecţiei meditative, cu o amplă secţiune în pizzicatto, pe suportul alert al pianului. Totul, într-un dialog de efect, prin desfăşurări robuste, cu figuraţii ritmice pregnante. Sunt elemente care se regăsesc şi în Sonata de Anatol Vieru, de o densitate ideatică aparte şi o construcţie logică în care performanţa tehnică şi sublinierea inteligentă a aspectelor expresive s-au reliefat din plin. Întâmplător sau nu, prin Sonata op. 40 de Şostakovici readuc tonalitatea re minor şi strălucirea ritmurilor, fermitatea atacului, lirismul nostalgic, tristeţea şi tenta de sarcasm, în derulări de anvergură sau în pagini delicate, transparente. Linia generoasă a cantilenei alternează cu momente frământate şi încărcătură dramatică, definitorii pentru muzica autorului.
Cu certitudine, Knut Weber şi Karina Şabac au gândit programul într-o anume unitate, în care s-au regăsit structuri conturate ferm, succesiuni rapide, stări şi trăiri contrastante, integrate unui întreg interpretativ fără fisură. Şi, pentru a „închide cercul“ cu o miniatură mult mai accesibilă, au ales, ca bis, un Menuet dintr-o suită de Debussy, dovedind că pot interpreta la acelaşi nivel, cu aceeaşi plăcere, şi piese într-o factură cu totul altfel.
În seara de Sonate prezentată la Ateneu, Karina Şabac şi Knut Weber, deşi au evitat să includă în program şi lucrări „tradiţionale”, mai apropiate gustului marelui public, au făcut ca şi creaţiile considerate de obicei „greu de înţeles“ să se apropie de percepţia şi sensibilitatea celor din sală. Au fost suficiente ştiinţa, pasiunea şi dorinţa de a (ne) cânta opusuri interesante dintr-un repertoriu mai special.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe