Nominalizat pentru cinci premii la apropiata ceremonie a Oscarurilor, Descendenţii este filmul în care George Clooney oferă una din cele mai bune interpretări ale sale de până acum. Mai multe despre această dramă de familie desfăşurată într-un decor paradisiac, în articolul semnat de dna Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

 "> Dramă dulce-amăruie - Viața Medicală
Cultură

Dramă dulce-amăruie

de Ilinca BELCIU - mar. 1 2012
Dramă dulce-amăruie

Nominalizat pentru cinci premii la apropiata ceremonie a Oscarurilor, Descendenţii este filmul în care George Clooney oferă una din cele mai bune interpretări ale sale de până acum. Mai multe despre această dramă de familie desfăşurată într-un decor paradisiac, în articolul semnat de dna Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

 

   Descendenţii (The Descendants) este o dramă de familie intimistă, presărată cu umor pe alocuri, istoria unui tată care trebuie să preia toate responsabilităţile familiei, când, în urma unui accident violent, soţia intră în comă. Şi, pe lângă situaţia delicată, mai are pe cap şi o moştenire imensă ce urmează a fi tranzacţionată către o importantă reţea imobiliară. Dar cum faci faţă problemelor domestice în momentul în care descoperi că soţia nu mai era demult fidelă, iar fetele – de 10 şi respectiv 17 ani – se confruntă cu diverse probleme pe care trebuie să le gestionezi? Matt King, interpretat conştiincios de George Clooney, trebuie să împace pe toată lumea într-un timp relativ scurt, dar, mai mult decât orice, trebuie să se împace cu trecutul său: relaţia cu soţia sa ajunsese să scârţâie din pricina muncii excesive şi a unui program haotic, în vreme ce copiii sunt debusolaţi şi greu de controlat.
   Filmul curge uşor, cu nuanţe dramatice punctate frumos de glume haioase: pentru că, atunci când Matt află de la fiica sa mai mare de relaţia extraconjugală a soţiei sale, va face tot posibilul să îl cunoască pe domnul cu pricina. Mai mult, nu vor cădea în melancolia şi depresia specifică morţii clinice prin care trece Elisabeth, ba dimpotrivă, vor aduna toţi oamenii dragi în salonul de spital spre a-şi lua rămas bun. Isteria însă îşi face simţită prezenţa, ţinută sub control, manifestată în gesturile, reacţiile şi replicile micuţei Scottie, care adună deopotrivă furie şi inocenţă, pendulând între amintirea trecutului şi nesiguranţa viitorului. De cealaltă parte, Alexandra încearcă să îşi vindece rănile trecutului – lipsa de comunicare din relaţia cu mama sa –, în timp ce tupeul afişat faţă de tatăl său este reacţia oricărui adolescent careTatăl şi fiica, depăşiţi de situaţie respinge orice, oricum, mai ales în asemenea situaţii. Iar Matt trebuie să facă faţă, să găsească o soluţie spre a împăca toanele şi reacţiile de moment.
   Pe de altă parte, regizorul Alexander Payne se concentrează şi asupra colecţiei de verişori şi verişoare alături de care Matt moşteneşte un întreg paradis imobiliar, radiografiind în acest mod bagajul emoţional pe care îl poartă: parcă nu s-ar despărţi atât de uşor de pământul lăsat de strămoşii săi, parcă ar acţiona altfel, căci, până la urmă, nu e vorba de bani, ci de principii şi de memoria acestora ajunsă a fi disputată în funcţie de fluctuaţiile pieţei imobiliare.
   Clooney joacă rolul tatălui depăşit de situaţie, dar şi al soţului care încearcă să se revanşeze pe ultima sută de metri. Iar aceasta se dovedeşte a fi cea mai complicată parte: resentimente amestecate cu regrete, dragoste şi loialitate – iată cel mai dificil test ce trebuie depăşit! Spre deosebire de alte roluri, acesta sare clar din gama lui Clooney – cea cu care ne-am obişnuit, desigur. Este unul dintre rolurile normale, fireşti, fără spectaculozitate şi jocuri de culise. Este povestea unui om care vrea să se împace cu trecutul şi să se împrietenească frumos cu prezentul şi viitorul. În fond, Payne este un maestru în a ilustra viaţa cu bucuriile ei mărunte: cu detalii haotice care definesc o existenţă marcată de greşeli. Clooney are la dispoziţie un personaj cu un bagaj simplu, clar, onest din punct de vedere emoţional, care îl detaşează net de celelalte roluri.
   Iar Payne împleteşte elegant umorul şi durerea sufletească cu o precizie infailibilă. Cea mai sinceră imagine este aceea în care toţi trei stau întinşi pe canapea împărţind îngheţata, urmărind programul la televizor. Transmite toată liniştea pe care ţi-o poţi imagina într-o familie, un sentiment de bine amestecat cu banalul… Aşa cum ar trebui să fie! Şi şterge orice urmă de conflict între generaţii mizând pe înţelegere şi dorinţa de a găsi o soluţie, o cale de mijloc… indiferent care ar fi aceea!
   Descendenţii este un film despre familie şi despre toate încercările manifestate, despre loialitate, încredere, dorinţa de a găsi soluţii pentru împăcare, despre identitate, clase sociale, valori tradiţionaliste şi mai ales despre conştiinţa de sine şi de apartenenţă la ceva. Iar acest ceva  este, desigur, familia mai întâi de toate, atât de bine ilustrat prin intermediul moştenirii fabuloase lăsate în grija lui Matt. Transmite o linişte pe care cu greu o găseşti pe ecran în poveştile americane. Iar una dintre secvenţele memorabile este aceea în care Matt aleargă disperat – de parcă ar fi o chestiune de viaţă şi de moarte – spre a primi o confirmare în privinţa relaţiei extraconjugale a soţiei sale. Singur pe străzi, aleargă în şlapi, stârnind râsul, cu toate că acesta este momentul lui de panică. Da, bărbaţii se comportă astfel uneori…
   Moştenirea familieiDescendenţii are nuanţele unei tragicomedii cu infuzie dramatică, o frânghie pe care înaintezi fără niciun fel de şovăială. Este o comedie realizată cu mult bun gust şi, cu siguranţă, a meritat Globul de Aur atât pentru actorul principal, cât şi pentru categoria de film la care a concurat. Rămâne să vedem rezultatele Oscarurilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe