Newsflash
ACTUALITATE Interviuri

Dr. Rareș Luca: soluție pentru gestionarea arhivelor fizice de informații medicale

de Florentina Ionescu - sept. 20 2024
Dr. Rareș Luca: soluție pentru gestionarea arhivelor fizice de informații medicale

Din seria cu interviurilor cu inovatori în sănătate, vă prezentăm astăzi un interviu cu doctorul Rareș Luca.

Start-upul Visenna s-a născut ca urmare a întâlnirii a trei tineri ambițioși (un medic și doi ingineri de software - foto sus) în cadrul concursurilor de inovație numite „hackathoane”. Acolo, cei trei tineri au avut ocazia să testeze și să valideze ideea avută, să câștige premii și chiar primele finanțări pentru a putea dezvolta această idee. Așa că am stat de vorbă cu dr. Rareș Luca și am aflat care a fost drumul de la idee până la soluție, această platformă (Visenna) care ușurează munca medicilor. 

Carte de vizită 

Dr. Rareș Luca este medic rezident în specialitatea Boli Infecțioase, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din București. El este fondator al proiectului Visenna. 

Recunoaște că este interesat de continuarea studiilor prin programe masterale de management; este mândru ardelean născut în Târgu-Mureș, absolvent al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, pasionat de artă și de tehnologie, cu experiență în leadership și voluntariat. 

Dr. Rareș Luca

Cum v-a venit ideea de a crea această aplicaţie (Visenna)? 

Am întâlnit o problemă recurentă printre apropiații noștri care vizitează din ce în ce mai frecvent mediul spitalicesc (cum ar fi mama, de exemplu), și am observat că ei strâng multe documente medicale într-un timp relativ scurt, și că au nevoie de ele în cadrul fiecărei vizite medicale. Practic, acești oameni mergeau de fiecare dată la un control medical cu o plasă de hârtii la ei, pe care medicul le răsfoia în căutarea de informații actuale și analize recente – uneori pierdute din dosar – pentru a putea prescrie sau adapta tratamentul recomandat. Eu, personal, am avut contact cu problema asta și din postura medicului care răsfoiește hârtii dintr-un dosar încercând să înțeleg care este ultima schemă de tratament recomandată de medicul cardiolog sau diabetolog, și cum influențează asta tratamentul pe care i-l recomand eu pentru afecțiunea curentă. 

Cine face parte din echipa Visenna? 

În momentul de față lucrez cu Daniel Lupaștean și Cosmin Pascariu, doi tineri studenți masteranzi în cadrul facultăților de automatică din Suceava și Iași, respectiv, și care sunt programatori cu experiență în cadrul unei firme din Suceava. De-a lungul timpului, am trecut prin mai multe formule logistice, atrăgând dar și pierzând membri pe parcursul etapelor de dezvoltare ale acestui proiect. Aș vrea să menționez că suntem în continuă căutare de oameni dornici să se alăture proiectului nostru – atât cu expertiză medicală, tehnică, sau chiar din domeniul vânzărilor sau comunicării și marketing-ului.

Ce anume v-a inspirat în dezvoltarea ei? 

Gândindu-ne la situația descrisă mai sus (imaginea cu plasele de hârtii medicale), am ajuns la concluzia că în anul 2024, în plin proces de revoluție digitală, trebuie să existe o opțiune mai bună pentru gestionarea acestor arhive fizice de informații medicale. Ne-am dat seama că generația actuală de pacienți beneficiază de o educație tehnologică mai bună decât până acum, și sunt mai mult decât capabili de a gestiona aplicații pe telefoanele personale care să le ușureze viața. Profitând de avansul câștigat de inteligența artificială în trecutul recent, am observat posibilitatea de implementare și în cazul nostru și am profitat de această oportunitate, integrând-o în platforma noastră. 

Cum aţi identificat nevoile pentru o astfel de aplicaţie? 

Ne-am inspirat în primul rând din viețile de zi cu zi ale apropiaților noștri – bunica mea care merge o dată la 6 luni la cardiolog și la diabetolog și care ocazional își uită analizele acasă; mama care în ultimele 12 luni a efectuat mai mult de 10 vizite medicale, investigații și analize repetate în încercarea de a diagnostica o afecțiune acută, și care le stochează sub formă de poze pe telefonul personal. 

Daniel Lupaștean 

Cum aţi descrie, în câteva cuvinte, soluția dvs.? 

Visenna (în forma sa finală) este asistentul medical virtual care te ajută cu gestionarea istoricului medical, a tratamentelor pe care trebuie să ți le administrezi, a consulturilor și analizelor periodice pe care trebuie să le efectuezi, care îți poate oferi în funcție de patologiile diagnosticate sfaturi personalizate legate de regimul alimentar, exerciții fizice, sănătate mintală, și care te ajută să păstrezi legătura rapid și ușor cu medicii care te au sub supraveghere. Din prisma medicilor, Visenna este unealta care ajută la centralizarea pacienților, gestionarea acestora prin acces la informații medicale actualizate, care ghidează medicul în procesul diagnostic prin sugestii și atenționări și care îi ușurează munca de zi cu zi.

Simţiţi că aplicația ar mai putea fi îmbunătăţită? 

Bineînțeles, proiectul nostru este foarte tânăr și se află de-abia în faza de prototip – prima etapă de dezvoltare. Până la forma sa finală avem multe funcții de dezvoltat și de testat, și avem nevoie de o echipă eficientă și experimentată. Momentan sunt implementate doar funcțiile de bază pe care utilizatorii le pot accesa în mod gratuit prin intermediul paginii noastre web, și pe care dorim să le testăm pe scară largă în timp ce continuăm dezvoltarea proiectului. 

Cosmin Pascariu 

 

Cu ce provocări v-aţi confruntat când aţi dezvoltat platforma? 

Prima provocare a fost procesul de învățare prin care am trecut ca echipă până am ajuns în etapa de prototip cu proiectul nostru – fiecare din noi a fost nevoie să învețe skill-uri noi pentru a putea gestiona obiectivele pe care ni le-am propus, pentru a putea dezvolta aplicația până în această fază. Observăm o oarecare reticență în ce privește uneltele digitale ce gestionează date sensibile (în speță cele medicale), motiv pentru care prioritatea noastră principală este asigurarea spațiului virtual protejat și securizat, iar controlul acestor date sensibile se află în permanență în mâna utilizatorului, iar fără implicarea activă a acestuia nimic nu se întâmplă de la sine. O provocare curentă cu care ne confruntăm este popularizarea aplicației, atât printre pacienți cât și printre medici. Suntem în căutare activă de colaboratori care sunt interesați de proiectul nostru și ne pot susține în promovarea acestuia.

Aţi primit ajutor și de la colegii medici? 

Desigur, în special din partea celor încântați de progresele tehnologiei din ultima perioadă. Chiar avem în vedere organizarea unui comitet medical multidisciplinar în cadrul proiectului nostru, care să ghideze dezvoltarea aplicației într-un mod etic și benefic din punct de vedere medical, evitând conflictele între utilizatori, profesioniști și tehnologie. 

Probleme rezolvate: 

Principala problemă pe care o adresăm este gestionarea dosarului de istoric medical personal al fiecărui pacient. Am observat că într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, oamenii care frecventează sistemul medical tind să strângă dosare voluminoase de informații medicale variate (analize, consultații, scrisori medicale) care devin dificil de păstrat într-o manieră organizată și de transportat la fiecare vizită medicală. Aceste dosare conțin totuși informații prețioase, pe care medicul trebuie să le ia la cunoștință în momentul consultației, pierderea acestora ducând la un posibil diagnostic eronat și un tratament ineficient, întârziind vindecarea pacientului. 


Galerie imagini (5)

Descriere soluție: 

Visenna este o aplicație pe care o poate descărca oricine pe telefonul personal, în cadrul căreia își poate încărca într-un mediu securizat și protejat toate documentele medicale, indiferent de proveniența sau forma lor (electronice sau fizice). În momentul încărcării documentelor, li se atribuie în mod automat, prin intermediul algoritmului de inteligență artificială, mai multe „etichete” cum ar fi data și tipul documentului, ajutând astfel la accesibilitatea și ordinea acestui dosar digital. Odată generat acest dosar, utilizatorii dețin controlul complet asupra oferă acces la aceste informații medicale – ei decid cărui medic îi oferă acces, pentru cât timp, și pot chiar vizualiza de câte ori și de către cine le-a fost accesat dosarul. Utilizatorii scapă astfel de necesitatea transportării unui dosar de hârtii la fiecare vizită medicală și pot comunica cu medicii în mediul digital. Ne dorim să oferim posibilitatea medicilor și pacienților de a comunica în mod direct, chiar în cadrul aplicației Visenna, și plănuim să dezvoltăm aceste funcții în viitor.

Ce avantaje are pentru medici: 

Avantajul principal pentru medici este accesul la informații medicale actualizate și structurate ale pacienților. Ei pot căuta rapid informații de importanță și pot vizualiza parametrii de sănătate în dinamică temporală, economisind timp atât în timpul consultației - nefiind necesară răsfoirea unui dosar cu hârtii medicale, cât și în afara ei – orice informație nouă încărcată în dosar fiind actualizată în timp real. Odată ce au acces la dosarele medicale ale pacienților, medicii le pot accesa atât de pe telefoanele mobile cât și de pe calculatoarele din cabinetele în care profeseaza, prin intermediul platformei web special dezvoltate în scopul flexibilității. Plănuim să implementăm un strat de inteligență artificială și în cadrul aceastei platforme care să sumarizeze conținutul dosarului medical, să evidențieze informațiile medicale nou adăugate, modificate în timp sau pe cele importante, ghidând medicul în procesul diagnostic și ajutându-l să prescrie tratamentul cel mai benefic.

Planuri pentru 2025-2030: 

Aș vrea să menționez faptul că în momentul acesta prototipul aplicației noastre este disponibil în mod gratuit, sub formă de testare liberă, prin pagina noastră web în urma completării unui scurt formular. În perioada următoare prioritatea principală este să continuăm dezvoltarea prototipului pe care îl avem deja prin adăugarea noilor funcții menționate mai sus (comunicare directă medic-pacient, asistent AI pentru medici, gestionarea a pacienților, procesarea și sumarizarea informațiilor medicale), și prin rafinarea și îmbunătățirea funcțiilor deja existente în aplicație, pe care vă invităm să o utilizați. În plus, o provocare curentă ce necesită investirea resurselor o reprezintă popularizarea aplicației atât printre pacienți cât și printre medici, și evaluarea eficienței acesteia în rândul utilizatorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe