Newsflash
ACTUALITATE

Donaţie de caravane medicale

de Florentina Ionescu - apr. 5 2024
Donaţie  de caravane medicale

Organizaţia Salvaţi Copiii România pune la dispoziţia Asociaţiei Caravana cu Medici trei caravane medicale în valoare de 300.000 de euro. Mașinile sunt dotate cu ecografe cu două sonde și scaune de ginecologie și pediatrie.

Președintele executiv al Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a afirmat în cadrul unei mese rotunde ce a avut loc în 26 martie, la sediul Guvernului României, că donaţia ajută în îngrijirea pe teren a mamelor și a copiilor din comunităţile vulnerabile. Mai puţin de jumătate (47%) din localităţile din ţara noastră au suficienţi medici de familie, a menţionat Gabriela Alexandrescu. 

328 de comune din ţara noastră nuau medic de familie.

În mesajul său, dr. Mihai Ranete, membru fondator al Caravanei cu Medici, a subliniat că decidenţii ar trebui să lucreze și la unele ordine de aplicare cu prioritate a Legii asistenţei medicale mobile (promulgată în martie 2022), legate de fonduri „pentru decontarea, prin bugetul naţional al Casei de Asigurări de Sănătate, pentru serviciile oferite în timpul acestor caravane”. Totodată, el a mărturisit că i-ar plăcea să existe modificări în curriculumul medicilor rezidenţi care să le permită efectuarea unor servicii de medicină preventivă. 

Medicul și-ar mai dori ca activitatea desfășurată de mediciniști în cadrul caravanelor medicale să poată fi asimilată cu practica medicală obligatorie, să existe facilităţi (o zi liberă, de exemplu) după participarea la o caravană medicală și, bineînţeles, să existe „planificări legate de logistică și infrastructură, care să ne permită într-un mod cât mai coerent și legal să ne desfășurăm activitatea în regim de caravană mobilă”. 

Ideea care se desprinde din activitatea de aproape un deceniu a Caravanei cu Medici trebuie scalată la nivel naţional, consideră dr. Mihai Ranete, prin intermediul programelor de screening și de conștientizare a populaţiei cu privire la sănătate: „Toate centrele universitare mari ar trebui să dispună de aceste unităţi mobile care să se deplaseze lunar, trimestrial sau măcar anual și în cel mai îndepărtat loc al judeţului în care își desfășoară activitatea”.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe