Newsflash
Știri

Dr. Gindrovel Dumitra: „Observăm o creștere a trendului pentru acceptarea vaccinării”

de Florentina Ionescu - apr. 27 2020
Dr. Gindrovel Dumitra: „Observăm o creștere a trendului pentru acceptarea vaccinării”

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) a subliniat importanța vaccinării în cadrul unei dezbateri online care a avut loc pe 24 aprilie, în prima zi a Săptămânii Mondiale a Imunizării.

Anul acesta, Săptămâna Mondială a Imunizării are loc între 24 și 30 aprilie. Cu acest prilej, vineri, 24 aprilie, a avut loc o dezbatere publică în mediul online, pe tema importanței vaccinării. De la acest eveniment nu putea lipsi dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie la Sadova, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și coordonator al Grupului de Vaccinologie al SNMF.

gindrovel dumitra medic de familie SNMF 

Vicepreşedintele SNMF a amintit cât de importanți sunt medicii de familie în contextul pandemiei de COVID-19 în țara noastră, mai ales că ei au un rol important în vaccinarea populației:

„În acest moment, facem cel puțin două lucruri importante: asigurăm oarecum spatele întregului sistem sanitar în calitate de medici de familie, pentru că știm foarte bine că spitalele nu mai internează, iar accesul la ambulatoriul de specialitate este permis (...); și una dintre piesele centrale în activitatea noastră o constituie vaccinarea”.

vaccin impotriva virusului

În ceea ce privește importanța vaccinării, mai ales în contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării, dr. Gindrovel Dumitra a punctat că în acest moment vedem mai mult ca oricând importanța vaccinării în România, mai ales că există măsuri care implică niște costuri mari – nu doar din punct de vedere economic, social, ci și costuri plătite în vieți omenești pierdute în lupta contra COVID-19, decese care ar putea să fie evitate, spune medicul, dacă ar exista vaccinul pentru coronavirusul SARS-CoV-2.

„La nivel național, simțim în acest moment faptul că pacienții întreabă în fiecare zi vizavi de actele preventive, de acele măsuri pe care trebuie să le luăm acum ca să putem să prevenim o boală transmisibilă, pe de o parte, iar pe de altă parte, la persoanele care au fost chemate la vaccinare în ultima perioadă nu am avut situații în care să îmi refuze în mod clar acest lucru. O creștere a trendului în ceea ce privește acceptarea vaccinării o observăm de aproximativ un an, ceea ce reprezintă, dacă se poate spune așa, un element pozitiv”, a declarat coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei în cadrul dezbaterii online moderată de DCMedical.

Ezitarea la vaccinare

Principala problemă pe care o avem noi, la nivel de comunitate, amintește medicul Gindrovel Dumitra, în acest moment o reprezintă ezitarea la vaccinare:

„Acest fenomen care a început undeva la începutul lui 2009, a fost întâlnit și încă este întâlnit la nivel european – și nu doar în România – cu amprente diferite, în funcție de categoriile sociale și mai ales de nivelul de educație din fiecare țară”. Din acest motiv, rolul Săptămânii Mondiale a Imunizării (și al Săptămânii Europene a Imunizării) este ca populația să conștientizeze beneficiile vaccinării, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a înțelege că este o măsură care este utilă pe toată perioada vieții, a conchis vicepreşedintele SNMF.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe