Newsflash
Cultură

Dispută între generaţii la UNITER

de Candid STOICA - mar. 31 2023
Dispută între generaţii la UNITER

Recent, s-a iscat o zavistie nemaiîntâlnită în breasla artiștilor dramatici, având ca bază premiile acordate de Uniunea Teatrală din România.

Capsa scandalului a fost o scrisoare (o petiţie) a tinerei regizoare Carmen Lidia Vidu, semnată de peste 1.400 de personalităţi din lumea teatrului, privind nominalizările din cadrul Galei Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Citiți și: „Turandot”, pus în scenă de Andrei Șerban, disponibil și online 

În urma lansării petiţiei, asumată de „noua gardă” de oameni de teatru, unul din cei mai importanţi regizori contemporani, Silviu Purcărete, s-a simţit atât de lezat de anumite afirmaţii, încât s-a retras de pe lista celor nominalizaţi. Acesta și-a comunicat decizia printr-o scrisoare care a devenit publică. Acuzaţiile au fost multe și de natură diferită. 

disputa

Un motiv de discuţii destul de clar a fost acordarea unui premiu pentru întreaga activitate actorului Alexandru Repan, care s-a dovedit, cu ani în urmă, că a fost un informator al Securităţii. Premiul a fost retras imediat. Alt motiv de scandal, mai puţin clar, a fost nominalizarea regizorului ucrainean Andriy Zholdak la categoria cea mai bună regie. Nemulţumirea pleacă de la faptul că ar fi agresat o actriţă, dându-i una sau mai multe palme în pauza unui spectacol la Târgu Mureș, cu ani în urmă.

„Anul acesta, care a fost marcat în teatrul românesc de o dezbatere profundă asupra abuzurilor, juriul UNITER nominalizează un regizor care a agresat în faţa întregii echipe, în seara unei premiere, una dintre actriţele din distribuţie”, se arată în textul petiţiei.

Același juriu a fost acuzat că n-a ţinut seamă de o serie importantă de realizări ale tinerilor regizori, având predilecţia de a premia nume consacrate, în vârstă.

În discuţie au intervenit și alte personalităţi, ca Dragoș Buhagiar (noul președinte UNITER) și Gábor Tompa, director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, care au încercat să calmeze discuţia cu argumente destul de logice. Scandalul continuă, atrăgând și alte nume celebre, cu argumente pro sau contra. 

Viziune nouă asupra unei capodopere 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe