Newsflash
Știri

Digitalizarea în Sănătate, o adevărată provocare

de Cristina GHIOCA - dec. 2 2022
Digitalizarea în Sănătate, o adevărată provocare

Fondurile provenite din PNRR sunt o oportunitate pentru digitalizarea sistemului medical. Însă ele nu sunt suficiente pentru a depăși toate piedicile pe care România le întâmpină în acest domeniu. 

shutterstock_1171378096Digitalizarea sistemului de sănătate nu este doar o miză de productivitate, ea înseamnă, de fapt, modernizare economică, a arătat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în cadrul unei dezbateri cu tema „eHealth în oncologie - o nouă lume a îngrijirii pacienţilor bolnavi de cancer”, desfășurată recent, în Capitală.

„Când vorbim de sistemul de sănătate, vorbim de vieţi. Cu cât vom reuși să accelerăm digitalizarea sistemului de sănătate românesc, cu atât vom reuși să salvăm mai multe vieţi. Este cea mai dificilă zonă de digitalizat sau de transformat digital, pentru că vorbim de cele mai sensibile date cu putinţă”, a subliniat Sebastian Burduja.

În opinia sa, transformarea digitală a sănătăţii în România este foarte dificilă, deoarece ne lipsesc o cultură a procedurilor și una a datelor.

La rândul său, Ioan Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei și comunicaţiilor în Camera Deputaţilor, a afirmat că digitalizarea în sănătate este, poate, cea mai complicată și cea mai provocatoare zonă a digitalizării: „Avem o gravă problemă culturală în ceea ce privește managementul datelor în România, în general. Nu suntem capabili, ca societăţi, nu doar România, să facem tranziţia de la date care stau pe suport hârtie, unde ele nu pot fi valorificate la adevăratul potenţial, către o nouă societate care se bazează doar pe date digitale și unde acestea pot fi cu adevărat puse în valoare”.

Probleme încă nerezolvate

Printre problemele care nu sunt pe deplin rezolvate se numără dosarul electronic al pacientului – despre care unii bolnavi nici nu știu că
există –, interconectarea acestor dosare, dar și existenţa unei cărţi electronice de sănătate.

„În cadrul Comisiei de apărare, am avut o dezbatere asupra unui proiect de lege care vorbea despre cartea electronică de identitate. M-am bucurat foarte mult să aud că, într-adevăr, există o speranţă ca, odată cu introducerea semnăturii electronice a fiecărui cetăţean pe acest document, să avem o partiţie care să îi permită unei instituţii acces la dosarul pacientului. Informaţia a fost că până în 2025 să ne logăm cu dosarul pacienţilor din România la registrul pacienţilor din Uniunea Europeană”, a arătat Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, siguranţă publică și ordine naţională, care este și iniţiator al mai multor legi în beneficiul bolnavilor de cancer.

Strict referitor la domeniul oncologiei, aceasta a reamintit cât de importantă este crearea unui registru, a unui dosar electronic al pacientului de cancer. Legat de acest aspect, Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a reamintit că federaţia a cerut dezvoltarea unui registru de cancer încă din anul 2008.

Citiți și: Lupta împotriva cancerului necesită mai multe resurse

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe