Newsflash
Internaționale

Diabetul de tip 2, risc mai mare de a dezvolta alte 57 de condiții medicale

de Florentina Ionescu - mar. 29 2022
Diabetul de tip 2, risc mai mare de a dezvolta alte 57 de condiții medicale

Un studiu recent arată că diabetul zaharat de tip 2 duce la un risc mai mare de a dezvolta alte 57 de boli, printre care cancerul și cele de rinichi.

Un raport major dat publicității a scos la iveală că diabetul de tip 2 a crescut riscul de boli precum cancerul, boli de rinichi și boli neurologice, scrie The Guardian

diabet de tip 2 riscuri 57 de boli
Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels

Sursa citată mai scrie că persoanele cu diabet de tip 2 au un risc mai mare de a face alte 57 de condiții medicale, inclusiv cancer, boli renale și boli neurologice, potrivit unui amplu studiu.

Este un lucru știut faptul că diabetul zaharat de tip 2 crește riscul de a avea o sănătate șubrezită. Însă acum cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au putut să arate adevărata dimensiune a riscului pe care îl prezintă diabetul de tip 2.

În cel mai comprehensiv studiu observațional ce a avut în vedere starea de sănătate a persoanelor de vârstă mijlocie cu și fără diabet de tip 2, experții au descoperi că boala a fost asociată cu o incidență mai mare de a alte 57 de boli cronice. În medie, acele persoane cu diabet de tip 2 au avut aceste probleme de sănătate chiar și cu cinci ani mai devreme decât persoanele care nu fuseseră diagnosticate cu diabet de tip 2, arată publicația menționată.

Experții descriu aceste rezultate ca fiind extrem de alarmante și spun că studiul lor subliniază nevoia urgentă de a reduce riscul ca și mai multe persoane să dezvolte diabet de tip 2. Studiu, care nu a fost încă supus etapei de peer-review, este prezentat la o conferință din Marea Britanie dedicată diabetului.

În cadrul studiului au fost adunate datele de la 3 milioane de persoane din Marea Britanie și din dosarele medicale de la 116 boli întâlnite frecvent la persoanele de vârstă mijlocie. După ce au examinat informațiile din dosarele medicale, experții au descoperit că acele persoane care aveau diabet de tip 2 aveau un risc mai mare de a face alte 57 de condiții medicale, inclusiv un risc cu 9% mai mare de a face cancer.

În plus, persoanele depistate cu diabet de tip 2 aveau o predispoziție de 5,2 ori mai mare de a avea boală renală în stadiu terminal, o predispoziție de 4,4 ori mai mare de a avea cancer hepatic și o predispoziție de 3,2 ori mai mare de a avea degenerescență maculară. Referitor la problemele sistemului circulator, persoanele cu diabet de tip 2 au avut un risc de a dezvolta 23 din 31 de probleme circulatorii.

Diabetul de tip 2 a fost asociat cu un risc mai mare de a avea o sănătate precară în mai multe privințe: risc de probleme neurologice, risc de probleme oftalmologice, risc de probleme digestive și risc de a dezvolta probleme în sfera sănătății mintale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe