Newsflash
Cultură

Dezinvoltură şi umor

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - apr. 18 2013
Dezinvoltură şi umor
   Un bun prezentator de radio are o dicţie impecabilă, un timbru plăcut, căldură umană, elan. Şi nu face greşeli gramaticale. Un foarte bun prezentator are în plus idei, opinii, pe care nu ezită să şi le confrunte cu părerile şi atitudinile altora. Vorbeşte în fraze scurte, simple, accesibile, dinamice. Foloseşte comparaţii plastice şi metafore care fac concretul întâmplărilor pe care le relatează şi mai concret. Pe lângă toate acestea, Mirela, „gazda“ radioprogramului „Dimineaţa, verde-n faţă“ (Bucureşti FM), oferă ascultătorilor ei dezinvoltura şi umorul celor care nu uită în veci că au fost şi au rămas copii. E un copil isteţ. Întreabă: „Cum păcălim creierul ca să mâncăm mai puţin?“. Şi tot ea răspunde, din ce a aflat de la alţii: „Punem hrana în farfurii şi boluri mai mici, colorate diferit faţă de culoarea mâncării, porţionăm chifla, adică o tăiem în patru, ca să mâncăm numai trei bucăţi“.
   La rubrica „Ce nu ştii şi vrei să afli?“, o surprinde faptul că americanii spun că femeile care se mărită după vârsta de 28 de ani au mai mult succes în profesie, câştigă mai mulţi bani. Mirela s-a măritat după 28 de ani şi cere ajutor: „Habar n-am. Aştept opinii ca să scoatem problema din ceaţă“. Se bucură când un ascultător precizează că şi destinul are un cuvânt de spus la succes şi la celelalte.
   Face „Revista presei“ şi află că în Irlanda a fost propusă o lege care permite conducătorilor auto să se urce la volan chiar dacă au băut două-trei pahare, cu condiţia să meargă pe străzi mai puţin circulate, cu o viteză redusă. „Mai ştie el pe unde merge şi cu ce viteză?“ se întreabă Mirela.
   Prezintă vremea, pe care o anunţă: „Info meteo, mintenaş!“, citeşte date din horoscop („citim în stele“) cu concluzia personală: „Planetele s-au aliniat şi au o fixaţie, respectiv banii!“.
   „Ştirea şi ne-ştirea zilei“ este o rubrică ce se referă la „efectele uimitoare ale unui pahar cu apă“. Se pricepe şi la fotbal, apoi exclamă cu entuziasm: „Cresc lefurile!“ şi prezintă modificarea sistemului de plată pentru medici de familie. Pare de condus o întrecere între radioascultători. La întrebarea „Pe cine sau ce aţi salva?“, pusă la început şi repetată, a obţinut atâtea răspunsuri încât mărturiseşte cinstit „Îmi prind urechile în mesaje“ dar „jură pe roşu“ că va anunţa în cele din urmă premianţii. Nu uită nici să ne reamintească unora dintre noi cele cinci porunci ne-biblice ale gazetarului din vremuri grele: „Dacă gândeşti, să nu spui. Dacă spui, să nu scrii. Dacă scrii, să nu semnezi. Dacă semnezi, să nu te miri“.
   Un radioprogram cu un ritm vorbă–muzică dătător de optimism. O prezentare inspirată, din care se degajă iubire de oameni, de natură, de profesie. Mulţumim, draga noastră Mirela!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe