Newsflash

De acord?

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - sept. 5 2014
De acord?
   A fi de acord cu cineva e plăcut. A nu intra în conflict e una dintre metodele de a-ţi asigura o viaţă liniştită, tihnită, fără probleme şi – mai ales – fără duşmani. O veche zicală americană se referă la acest aspect al realităţii de zi cu zi: „Fii rezonabil, fă aşa cum îţi spun eu“. Uşor de spus, dar nu rareori greu de acceptat, căci ce te faci cu conştiinţa ta de om gânditor, posesor al unei priviri personale asupra celor ce te înconjoară, şi obligaţia de a reacţiona atunci când în jurul tău se petrec lucruri care nu se potrivesc cu felul tău de a gândi?
   În anii ’70, nu mult după emigrarea mea în Israel, am fost rugat de directorul spitalului unde conduceam secţia de terapie intensivă să preiau postul de director adjunct al acelui centru medical, al doilea ca importanţă în Haifa. „Nu m-am înţeles cu fostul director adjunct, avea prea multe păreri personale“, mi-a justificat directorul hotărârea sa de a se debarasa de cel care, timp de câţiva ani, deţinuse postul. Replica mea n-a întârziat. I-am răspuns că, în cazul în care caută un „yes-man“, nu sunt eu acela! Am rămas pe post doi ani, până la plecarea mea în Canada, pentru o lungă perioadă de specializare, timp în care ne-am ciondănit îndeajuns de des şi am avut ocazia să-mi exprim dezacordul în mai multe subiecte de importanţă pentru prezentul şi viitorul apropiat al spitalului pe care-l conduceam amândoi.
   O menţiune, ultima înainte de a trece la comentariul citatului alăturat: dreptul (şi chiar datoria) fiecărui individ e de a-şi exprima părerea chiar discordantă de cea a celor care se află, ierarhic, deasupra sa. Aceasta e chintesenţa unei societăţi libere. Dar, din momentul în care decizia a fost luată de superiorul său, individul e obligat să aleagă unul dintre cele două drumuri: acceptarea sau demisia.
   Ed Koch a fost primarul New Yorkului între 1978 şi 1989, conducând marele oraş cu mână forte, cu mult succes, dar şi cu suficiente subiecte în care a intrat în contradicţie cu mulţi dintre cetăţenii megalopolisului. Atitudinea sa faţă de homosexualitate a luat nu o dată o alură acută şi critică, cum a fost cea legată de închiderea băilor publice destinate acestei minorităţi sexuale. În cinstea memoriei sale se poate spune însă că, în tot timpul cât a funcţionat ca primar, a încercat să afle care e părerea celorlalţi despre ce a întreprins şi ce urma să decidă. Deseori, lua metroul, se apropia de călători şi întreba: „Cum ar trebui să mă simt azi?“. Cu alte cuvinte, cerea părerea celor pe care-i conducea despre hotărârile luate recent. Tradiţia democraţiei impune o atitudine similară din partea oricărui responsabil de buna stare a celor din jurul său.
   În mod poate paradoxal, democraţia se opreşte la uşa secţiei de medicină, înaintea vizitei de dimineaţă. În acel moment, medicul, care, teoretic, e singurul în măsură să ia deciziile necesare, e şeful de secţie sau cel care conduce vizita. Deciziile sunt ale lui şi nu poate împărţi responsabilitatea hotărârilor cu nimeni altcineva. Acest principiu conţine o mare doză de adevăr, dar nu tot adevărul. Decizia va fi luată de unul singur şi responsabilitatea e doar a acestuia, dar e absolut necesar ca, până la decizie, discuţiile în jurul situaţiei pacientului să fie complet libere. Ideile bazate pe date confirmate sau pe experienţă fac parte din acea atmosferă ştiinţifică, intelectuală, care permite o discuţie fructuoasă, încheiată cu o concluzie veridică, în favoarea pacientului.
   Nostalgia vremurilor studenţiei mele mă întoarce la un episod pe care nu-l pot uita, pentru simplul motiv că l-am povestit foarte des şi altora, el făcând parte integrantă din patrimoniul educativ cu care am efectuat primii paşi în cariera medicală. Stagiul de chirurgie, anul III. Asistentul hotărăşte să discute cu noi, grupa sa de studenţi, un caz ce urma să ajungă o oră mai târziu pe masa de operaţie şi să se bucure de speciala atenţie a „maestrului“ – profesorul şi şeful clinicii. Ca de obicei, am discutat diagnosticul diferenţial al pacientului, şi asta într-o vreme în care mijloacele de investigaţie instrumentală sau radiologică erau prea modeste pentru a da un răspuns clar la multiplele întrebări ale clinicianului. Concluzia discuţiei cu asistentul: tumoră de colon drept sau de rinichi. Ilustrul profesor tocmai se spăla pentru a intra în sala de operaţie şi, cu spatele la noi, ne întreabă dacă ştim „cazul“. Însă, la auzul ideii că s-ar putea să găsească în operaţie o tumoră de rinichi, se învineţeşte la faţă de furie şi ne întreabă cine ne-a băgat prostia asta în cap. Inutil de adăugat că diagnosticul intraoperator a fost cel de tumoră renală.

 

   Medicina este departe de a fi o ştiinţă exactă. De aceea, se poate enunţa cu precizie un singur precept valabil: în medicină nu se pot folosi două cuvinte – niciodată şi întotdeauna. Este deci nevoie şi de alte păreri, chiar contrare, pentru că discuţiile purtate după reguli precise şi corecte oferă de multe ori răspunsuri pe care de unul singur e greu să le formulezi. Dezbaterile pro şi contra, prezentările de cazuri, urmate de concluzii şi finalizate (ba chiar disputate) cu diagnosticul final, anatomopatologic, sunt cele mai utile unelte de educaţie medicală.

 

 

   Unui lider i se cer, printre altele, două trăsături esenţiale pentru reuşita misiunii sale: capacitatea de a lua hotărâri şi deschiderea completă în faţa unor opinii contrare. Una fără cealaltă creează o situaţie în care eşecul e garantat. Oare aceste calităţi se moştenesc sau se câştigă în timpul vieţii? Nu am un răspuns clar la această simplă întrebare, dar sunt convins că, indiferent de bagajul genetic al fiecăruia dintre noi, experienţa şi capacitatea de a asculta părerea altuia (ceea ce romanii numeau „Audiatur et altera pars“) pot influenţa pozitiv modul în care liderul îşi exercită funcţia pentru care a fost ales sau numit.
   Dacă Ed Koch ar fi fost întrebat ce ar mai adăuga la cele de mai sus, nu e exclus ca interlocutorul să fi primit un răspuns complet neaşteptat, devenit însă celebru în cercurile în care se învârtea primarul New Yorkului: „Eu sunt un astfel de tip, care niciodată nu va fi bolnav de ulcer, ci provoacă altora ulcer!“. Şi asta pe vremuri, când nu se cunoştea originea microbiană a ulcerului duodenal.
 

„Dacă eşti de acord cu mine în nouă din 12 subiecte, votează-mă. Dar dacă accepţi părerea mea în toate subiectele discutate, atunci mai bine consultă un psihiatru!“  (Ed Koch, 1924–2013)

 

 


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe