Newsflash
Advertorial

Cursuri de perfecționare de top pentru asistenți, studenți și rezidenți

de - apr. 4 2023
Cursuri de perfecționare de top pentru asistenți, studenți și rezidenți

Asistenții medicali cu experiență sau în formare, studenții la medicină ori rezidenții pot face de acum cursuri de perfecționare în domeniul îngrijirii medicale.

Să fii asistent medical în România lui 2023 poate fi pe cât de accesibil, pe atât de provocator. Sunt o mulțime de școli vocaționale care oferă astfel de oportunități, însă niciuna nu are capacitatea de a-i oferi cursantului – viitorul asistent medical, aptitudini și abilități din care să rezulte ce înseamnă cu adevărat meseria de asistent medical – practică de specialitate, empatie, o viziune 360 asupra îngrijirii pacientului.

Cariera de asistent medical se află în top 3 cele mai solicitate meserii de pe piața muncii, în viitor. O spune graficul de prognoză a abilităților realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Învățământului Vocațional (CEDEFOP). Mai mult, domeniul medical este pe locul 2 în topul joburilor de viitor din România, cu un estimat de 200.000 de poziții deschise în următorii ani.

Sistemul medical se confruntă cu un deficit de personal medical bine pregătit, empatic și cu potențial de lideri în domeniu, deficit ce afectează domeniul privat și public deopotrivă.

Oportunitățile de perfecționare și de aprofundare a meseriei pentru asistenții medicali ori pentru studenții la medicină și mai ales oportunitățile de învățare practică sunt foarte reduse. În acest sens, Academia Europeană pentru Asistenți Medicali deschide o ușă prin lansarea unei serii de cursuri de perfecționare pentru asistenţi medicali cu experienţă sau în formare, studenţi la medicină sau tineri rezidenţi, oferindu-le acestora acces la resurse de practică și învățare moderne, bazate pe tehnologii de înaltă calitate.

Este un proiect util și binevenit atât pentru cei care deja activează în domeniul medical, dar care doresc să se perfecționeze pe o anumită specializare, cât și pentru cei care își doresc să lucreze în viitor în domeniul asistenței medicale.

Scopul acestor cursuri vizează alinierea sistemului de îngrijiri medicale din România la nevoile și așteptările pacienților de astăzi. Ne referim aici la proceduri și tehnici medicale moderne, precum şi o abordare empatică din partea personalului medical. În mâinile profesioniştilor medicali stă calitatea îngrijirilor, iar abilitățile lor sunt cele care fac diferența între o experiență “bună” și una “excelentă” pentru pacient.

Ne povestește mai multe despre acest program Managerul de Programe Educaționale în cadrul Academiei, Dan Cârciumaru. Discutăm totodată despre acest proiect îndrăzneț și cu Dr. Alexandru Moruz – Senior Lector in cadrul Academiei, Trainer Certificat ERC şi cu Cătălina Ciobanu, Senior Asistent Medical ATI, Senior Trainer în Academie, Trainer Certificat ERC.  

Am încercat să creăm, pe lângă un program de licenţă pentru asistenţi medicali, și cursuri de educaţie medicală continuă pentru profesioniştii medicali. Ne referim aici la oameni care au niște ani de experință în spate, dar care au oportunitatea să își dezvolte anumite abilități și competențe. Proiectul promovează un nou model de instruire, axat pe învățare experiențială. Ce înseamnă asta? Participanţii la cursuri au şansa să exerseze concret tehnici şi gesturi medicale pe manechine umanoide robotice, într-un Centru de Simulare de ultimă generaţie care arată ca un adevărat spital în miniatură. În plus, cursanţii primesc feedback în timp real de la specialişti cu experienţă relevantă şi sunt antrenaţi în rezolvarea de studii de caz şi scenarii de simulare, detaliază Dan Cârciumaru, Managerul de Programe Educaționale în cadrul Academiei.

1
Academia Europeană pentru Asistenți Medicali este un proiect educativ unic în România, fondat de Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA.

Academia dispune de un Centru de Simulare ultra modern, un hub medical extraordinar chiar și pentru un medic care are ani de exercițiu în spate, cu încăperi ieșite parcă din filmele SF care redau în detaliu saloanele unui spital și de manechine high-tech, pe post de pacienți. Manechinele Academiei pot reproduce orice scenă din viața unui pacient, atât în stadiu cronic, cât și acut, iar cursanții pot interveni asupra lor cu manevre specifice, sub îndrumarea trainerilor.

3

Cursurile Academiei sunt de interes atât pentru asistenţii medicali cu experienţă sau în formare, pentru studenţii la medicină sau pentru tinerii rezidenţi, cât şi pentru factorii decizionali din instituţiile medicale: manageri de instituţii medicale, directori de îngrijiri sau asistenţi şefi. Pentru aceştia din urmă este important ca membrii echipelor lor să îşi perfecţioneze continuu abilităţile practice, pentru a face faţă cu succes diverselor situaţii din activitatea zilnică.

Academia dispune de o diversitate mare de produse educaționale şi îşi poate adapta cu uşurinţă cursurile și atelierele la nevoile specifice de formare din instituțiile cu care colaborează.

2

Cursanții Academiei învață într-un Centru de Simulare spectaculos, un spital 100%, cu tehnologie de ultimă generație în care manechinele răspund la acțiunile pe care cursanții le fac în relație cu ele. În acest spaţiu, studenții află ce face asistentul într-o cameră de gardă, într-o secție de terapie intensivă sau în alte secţii, care e rolul unui asistent medical într-o echipă de resuscitare, cum faci recoltări de sânge, cum administrezi o medicație și multe altele.

Se învață pe manechine robotice, cu configurații care le fac să fie aproape umane. De exemplu, manechinul Apollo clipește, vorbește, plânge și poate simula diverse stări prin care trece un pacient real. Lui Apollo, pe lângă faptul că i se pot verifica funcțiile vitale și respirația, i se poate face resuscitare, poate fi intubat, i se poate pune guler, poate fi defibrilat manual. El poate chiar și să sângereze, deci noi putem simula foarte aproape de realitate ceea ce un asistent poate face într-o cameră de gardă sau într-un serviciu de urgență prespitalicesc.Centrul de Simulare dispune și de dispozitive care ajută asistenții să transporte pacienții care au diferite afecțiuni neurologice și care trebuie mișcati de pe dreapta pe stânga.

Este extrem de important faptul că toți cursanții sunt expuși unor scenarii reale, unele dintre ele chiar scenarii-limită, dar exersează mai întâi pe manechine umanoide, într-un mediu sigur și controlat. Mai apoi, când vor ajunge să profeseze, ei nu vor fi luați pe nepregătite și vor putea acționa rapid pentru a salva o viață., detaliază Dr Alexandru Moruz – Senior Lector ENA în cadrul Academiei şi Trainer Certificat ERC.

Pentru un asistent medical este important să vină la cursuri pentru a se perfecționa continuu și pentru a se dezvolta. Spre exemplu, la cursul Pas cu pas în Tehicile Medicale, asistentul învață atât tehnici specifice secţiei în care lucrează, cât şi cum să monteze corect o branulă, cum să recolteze analize şi cum să pregătească acele analize pentru a ajunge în siguranţă în laborator. Punem foarte mare accent şi pe cursurile de neonatologie, iar spre exemplu în cadrul cursului de Reanimare Neonatală, cursanţii au oportunitatea de a lucra pe un manechin ultra-performant, numit Paul, care este reproducerea exactă a unui bebeluş născut prematur în a 27-a săptămână de gestaţie, având o dimensiune de 35 de cm, o greutate de 1000 g şi o anatomie externăfoarte realistă. Pe manechinul Paul se pot observa inclusiv modificări ale culorii pielii pentru a simula cianoza (albastru) şi hiperoxia (roşu)., relatează Cătălina Ciobanu, Senior Asistent Medical ATI, Senior Trainer ENA şi Trainer Certificat ERC

4

Academia Europeană pentru Asistenți Medicali a integrat cele mai noi tehnici de îngrijire, adaptate la standardele internaționale, toate cursurile sunt fundamentate pe cele mai noi protocoale medicale, validate cu JCI, iar toate informațiile cuprinse în cursuri sunt actualizate constant.

Specialităţile şi domeniile acoperite de cursurile Academiei urmăresc viaţa pacientului, de la stadiul de nou-născut (prin produsele educaţionale destinate ariei de neonatologie sau pediatrie), până la cel de adult. Cursurile adresează nu doar competenţele “tehnice”, cele care presupun manualitate, ci şi abilităţile “soft”, atât de necesare profesioniştilor din domeniu, prin trainingurile de comunicare şi atitudine.

Cursul BLS (Basic Life Support), de pildă, cu implicare în acordarea primului ajutor, le oferă cursanților informațiile necesare pentru a face față cu succes situațiilor de urgență, precum și principiile fundamentale de conduită pentru a reduce riscul de eroare în acordarea primului ajutor.

Cursul Consiliere în Alăptare îi învață cum să susțină proaspetele mămici, să inițieze și să întrețină alăptarea, cursanţii primesc informații despre beneficiile alăptării și învață diferite poziții pentru alăptare, astfel încât să poată să lucreze cu echipa mamă-copil pentru a obține o alăptare de succes.

Cursul Pas cu Pas în Tehnicile Medicale aduce asistentul medical în prim plan, acesta fiind principalul responsabil în executarea corectă a numeroase tehnici și manevre medicale, precum şi principalul factor în evitarea riscurilor asociate acestora.

Îngrijirea pacienților pediatrici necesită de multe ori monitorizarea precum și administrarea tratamentului în situații speciale, cum ar fi intervenția în cazul unei crize epileptice sau administrarea terapiei inhalatorii în insuficiența respiratorie acută și cronică. Cursul Situații Speciale în Ingrijirea Pediatrică vine cu informații teoretice și oportunitatea de a-și însuși abilitățile practice necesare pentru monitorizarea pacienților și administrarea tratamentului în câteva situații speciale. De asemenea, cursul abordează și tehnici de comunicare cu copiii cu nevoi speciale.

2Reanimarea neonatală este un alt curs de maxim interes. Modul în care un nou-născut este îngrijit în primele minute de viaţă poate avea consecinţe în dezvoltarea psiho-neuro-motorie ulterioară. De aceea, fiecare nou-născut are dreptul la o reanimare cât mai competentă şi diferenţiată. Cursul își propune să ofere toate informațiile esențiale pentru un asistent medical, astfel încât acesta să fie extrem de bine pregătit în orice situație ce necesita reanimare neonatală. Cursul de îngrijiri speciale în terapia intensivă neonatală își propune să familiarizeze asistenții de neonatologie cu universul magic al terapiei intensive a celor mai mici pacienți.

Întreaga listă de cursuri și descrierile acestora, precum și detalii despre înscriere pot fi consultate online, accesând linkul https://cursuri.nursing-academy.eu/cursuri/

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe