Newsflash
Cultură

Cum îţi poţi pierde minţile

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 22 2013
Cum îţi poţi pierde minţile
   Filmul Copiii noştri, realizat de Joachim Lafosse, care rulează acum în cinematografele de la noi, este inspirat dintr-un caz real. Geneviève Lhermitte, dintr-un oraş belgian din Nivelle (provincie din Brabantul valon), şi-a asasinat cei cinci copii, în 2007. Titlul original – À perdre la raison – ilustrează chiar esenţa povestirii, pierderea raţiunii, a minţilor, a motivaţiei de a trăi a eroinei. Actriţa Émilie Dequenne, care a întruchipat-o pe Murielle, a obţinut premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes, anul trecut, la categoria Un certain regard.
   Totul începe frumos, firesc, cu o poveste de dragoste ce se înfiripă între Murielle şi Mounir (interpretat de Tahar Rahim), imigrant marocan, adoptat de doctorul André Pinget (Niels Arestrup). Cei doi se căsătoresc, iar darul de nuntă al doctorului este o vacanţă… în trei. Tinerii locuiesc în casa sa, Mounir lucrează la cabinetul său. Imperceptibil, tatăl se infiltrează în viaţa cuplului, ajungând să deţină controlul. Apar, la intervale scurte, patru copii, care îi vor ocupa tot timpul Muriellei şi vor tensiona relaţiile dintre soţi. Eroina este copleşită de responsabilităţile de mamă şi profesoară, pe care le îndeplineşte cât poate de bine. Dar nu găseşte la soţul său sprijinul de care are nevoie. Încet-încet, obosită de rutina unor îndatoriri foarte solicitante, constată că este din ce în ce mai însingurată, tristă şi neînţeleasă. Doctorul reacţionează violent la ideea tinerei familii de a pleca în Maroc, pentru binele copiilor, replicând că este ignorat, părăsit, în ciuda ajutorului financiar pe care îl oferă. Mounir este la mijloc, între iubirea şi îndatoririle de soţ şi părinte, pe de o parte, şi ataşamentul şi recunoştinţa pentru tatăl adoptiv, pe de alta. Tinerii aleg, nu fără regrete, să rămână cu doctorul, care le cumpără o casă mai mare, în care vor locui împreună. După naşterea celui de-al patrulea copil, depresia Muriellei se accentuează şi necesită psihoterapie. Asistăm la suferinţa ei, care este ignorată tocmai de cei care ar trebui să-i fie cel mai aproape. Nu mai poate şi nu mai are cui să-şi strige durerea, nu mai găseşte niciun sprijin, se loveşte de indiferenţă, lipsă de înţelegere. Lumea se năruieşte încet dar sigur în jurul ei, boala îi blochează orice orizont, îi întunecă minţile şi o împinge la patru crime şi o tentativă de sinucidere.
   Copiii sunt victimele. Născuţi din iubire, vor sfârşi tragic, ucişi chiar de cea care le-a dat viaţă. S-a întâmplat în realitate! Este doar mama vinovată? Fiecare are partea lui de vină în poveste, desigur, dar şi-o va asuma? Ce înseamnă, de fapt, să iubeşti? Dar să fii părinte? Cu ce scop ajuţi? De ce îţi doreşti să controlezi viaţa altora? Care sunt consecinţele manipulării? Cum poate fi anulat instinctul matern? Sunt doar câteva întrebări la care veţi găsi posibile răspunsuri. Aşadar, un film „rupt din viaţă“, care nu ne poate lăsa indiferenţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe