Newsflash
Cultură

Valori perene ale culturii italiene

de Dr. Raluca BULEA - apr. 2 2021
Valori perene ale culturii italiene

Data de 25 martie a avut anul acesta o încărcătură deosebită, fiind legată de sărbătorirea, ca eveniment naţional în peninsulă, a zilei Dante (Dantedì), la 700 de ani de la trecerea sa în nefiinţă.

dante1Legătura lui Dante cu ziua de prăznuire a Bunei Vestiri este una simbolică, exegeţii operei sale ajungând la concluzia că drumul prin infern al poetului, cu care începe Divina Comedie, ar fi început în 25 martie 1300.

Din acest motiv, s-a luat hotărârea ca Dantedì să fie marcată anual în acest moment de primăvară. Anul 2021 este unul de răsunet, datorită rotunjirii celor șapte secole de la dispariţia fizică a marelui florentin.

Ministerul italian al Culturii și reţeaua Institutelor Italiene din întreaga lume marchează acest lucru printr-o agendă încărcată de evenimente menite să îl readucă în atenţie și să îi apropie creaţia de mentalitatea și sensibilitatea publicului de azi.

La București, Institutul Italian de Cultură a organizat, prin intermediul paginii sale de Facebook, un concert special cu ocazia Dantedì intitulat „Dante în Muzică – Universul dantesc se întâlnește cu Franz Liszt”, susţinut de duoul de pianiști Orietta Luporini și Luca Pieruccioni.

Programul a inclus Simfonia Dante de Franz Liszt, versiunea pentru pian la patru mâini, realizată de Arthur Hahn. Experienţa publicului a fost întregită prin ilustrarea acordurilor muzicale cu reprezentări vizuale ale creaţiei dantești, gravurile francezului Gustave Doré acompaniind călătoria prin Infern, Purgatoriu și Paradis.

În perioada următoare, tot prin intermediul reţelelor de socializare vor fi promovate și alte evenimente dedicate lui Dante, care vor constitui o sinergie a literaturii cu artele vizuale și cu muzica.

Veneţia în sărbătoare

Pe malul adriatic al Peninsulei Italiene, Veneţia s-a îmbrăcat și ea, fie și numai simbolic, în straie de sărbătoare, căci în conformitate cu scrieri vechi și foarte vechi, orașul din lagună ar fi fost fondat tot
într-un 25 martie, anul 421.

În ciuda contextului actual, autorităţile italiene organizează mai multe evenimente, care pot fi urmărite pe pagina de internet creată special pentru aceasta. Programul festiv a debutat chiar în 25 martie a.c.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe