Newsflash
Cultură

Fotografia, cea mai simplă formă de comunicare

de Demostene ŞOFRON - aug. 24 2018
Fotografia, cea mai simplă formă de comunicare
Centrul de Arhitectură Mediteraneeană din Chania, Grecia, găzduiește, la 28 august, vernisajul Chania International Photo Festival. Peste 300 de artiști din 70 de țări își vor expune fotografiile grupate în 16 categorii profesionale, de la peisaj și artă abstractă la fotografie alb-negru, poveștile orașului, arte, călătorii, culoare, natură, portret, animale sălbatice, arhitectură, fotografie conceptuală, fotografie documentară, micro și panoramică. 
    În cadrul expoziției vor putea fi admirate și lucrările a opt fotografi români: Cristiana Florea (Dublin, Leinsten, Irlanda), Elena Aldea (Brașov; Honorable Mention la Monovisions Photography Awards 2018), Ilinca Ciubotariu (București, rezidență Baltimore, Statele Unite), Iuliana Ojog (București), Ștefan Neagu (Onești), Susanne Petras (Germania), Ionuț Cîrja (n. Filioara, Iași) și Traian Nechita (Cluj-Napoca). Doi dintre artiștii selecționați lucrează în sectorul medical. 
    Născută la București, Ilinca Ciubotariu este rezident în domeniul cercetării la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health Baltimore, Maryland, unde lucrează într-un laborator axat pe studiul malariei. Este deținătoarea unei diplome în biologie la Columbia University din New York, plus un masterat în microbiologie moleculară și imunologie la celebrul Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Arta fotografică este o pasiune mai veche, de peste zece ani, pornită din dorința mărturisită de „a împărtăși frumusețea lumii cu alți oameni prin intermediul fotografiei”. Lucrările Ilincăi Ciubotariu au la bază mingea de cristal, o altă lentilă de a vedea lumea.
    Ștefan Neagu s-a născut la Onești, în anul 1978, și este absolventul Facultății de medicină dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, promoția 2003. În același an a absolvit cursurile de artă fotografică din cadrul celebrului New York Institute of Photography, pentru ca din 2016 să devină și profesor în specialitatea artei fotografice. Anul acesta a fost distins cu Silver Award în cadrul Prix de la Photographie Paris. Anul trecut a primit Honorable Mention la International Photography of the Year 2017. În anul 2015, lucrările sale s-au numărat printre cele 100 de fotografii selecționate pentru a face parte din expoziția organizată pentru a marca cea de-a cincea ediție „FUJIFILM X World Photo Gallery”, Tokyo. 
Iar acestea nu sunt singurele premii obținute de doctorul Neagu, prezența sa în saloanele de profil fiind constantă și pornind de la credința potrivit căreia „fotografia este cea mai simplă formă de comunicare. De cele mai multe ori, nici nu are nevoie de cuvinte, de descrieri aparte. Nu are nevoie nici măcar de titlu”. În opinia sa, fotografia oferă privitorului libertatea de a vedea imaginea cu propriii ochi și chiar șansa de a-i da un titlu. „Îți dă libertatea de a alege singur povestea. Nu-mi place să le spun oamenilor ce să vadă în fotografia mea. Îmi place să le ascult interpretările. Toți însă au șansa de a descoperi fotografia”, conchide dr. Ștefan Neagu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe