Newsflash
OPINII

Comisiile de disciplină din cadrul colegiilor

de Drd. Rareș Voroneanu - mar. 17 2023
Comisiile de disciplină din cadrul colegiilor

Aceste organisme au un rol important în activitatea profesioniștilor din domeniul medical.

În cadrul fiecărui colegiu teritorial există o comisie de disciplină care are misiunea de a judeca, în complete de câte trei persoane, abateri disciplinare ce au fost săvârșite de medicii care fac parte din colegiul respectiv. Așadar, dacă medicul este membru al colegiului din București, fapta sa va fi analizată de comisia de disciplină a Colegiului Medicilor din București.

Acest organ nu trebuie confundat cu Comisia superioară de disciplină. Aceasta din urmă funcţionează în cadrul Colegiului Medicilor din România, iar competenţa sa este de a investiga faptele comise de persoanele care ocupă funcţii de conducere în colegiile teritoriale. De asemenea, va judeca și acele contestaţii care sunt înaintate împotriva deciziilor adoptate de comisiile de disciplină care funcţionează în teritoriu.

Potrivit art. 110 din Statutul Colegiului Medicilor, unul dintre membrii comisiilor de disciplină, obligatoriu membru al colegiului, este desemnat de direcţiile de sănătate publică, la nivel teritorial, și de Ministerul Sănătăţii, la nivelul Comisiei superioare de disciplină. La nivel teritorial, persoanele care ocupă poziţii în cadrul comisiilor de disciplină sunt alese de adunarea generală a colegiului teritorial, în timp ce membrii Comisiei superioare de disciplină vor fi nominalizaţi de Adunarea generală naţională.

Cu privire la persoanele care sunt alese în cadrul comisiilor de disciplină, avem în vedere medici primari cu minimum șapte ani vechime și care, în ultimii cinci ani, nu au fost sancţionaţi disciplinar. Referitor la problematica sancţiunii disciplinare, se impun câteva precizări. Nu avem în vedere acele situaţii în care a fost desfășurată o anchetă, iar rezultatul s-a concluzionat cu o soluţie în care medicul nu a fost sancţionat, ci la acele cazuri în care vinovăţia profesionistului din sectorul medical a fost dovedită.

În situaţia în care un medic ocupă o funcţie de membru al comisiei de disciplină, acesta nu va putea să ocupe, concomitent, o altă funcţie în cadrul Colegiului Medicilor din România. Singura excepţie în acest sens este cea de membru al unei adunări generale constituite într-un colegiu teritorial. Durata unui mandat în cadrul comisiilor de disciplină este de șase ani.

Calitatea de membru al comisiei de disciplină sau al Comisiei superioare de disciplină va înceta în situaţia în care este incidentă una dintre următoarele situaţii: deces, demisie, pierderea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România, când intervin cazuri de nedemnitate ori incompatibilitate, după caz, sau în cazul numirii unei alte persoane care să reprezinte, în situaţia în care membrul a fost numit de Direcţia de Sănătate Publică ori de Ministerul Sănătăţii. În plus faţă de cele menţionate, medicul își va pierde calitatea de membru al comisiei de disciplină și în situaţia în care acesta este transferat într-un alt judeţ.

Nevoia de a exista aceste organisme este vitală pentru profesioniștii din sectorul medical. Rolul acestora nu este doar de a sancţiona, ci și de a veghea și de a informa profesionistul asupra obligaţiei de a respecta normele pe care Colegiul Medicilor din România le impune.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe