Newsflash
Știri

CMR vrea schimbarea sistemului actual de gestionare a greșelilor medicale

de Florentina Ionescu - nov. 7 2022
CMR vrea schimbarea sistemului actual de gestionare a greșelilor medicale

Colegiul Medicilor din România a transmis ieri un mesaj în care anunță că dorește schimbarea sistemului actual de gestionare a greșelilor medicale.

Reamintim că, recent, Colegiul Medicilor din România (CMR) a lansat o serie de dezbateri publice pe tema greșelilor medicale și drepturilor pacienților, în situația în care o greșeală asociată asistenței medicale le produce prejudicii, se arată pe pagina oficială de Facebook a instituției, în mesajul semnat de prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR. 

Daniel_Coriu-1-960x675
Prof. dr. Daniel Coriu

 

„În acest moment, în sistemul medical românesc nu sunt create premisele învățării din greșeli, o condiție necesară pentru îmbunătățirea calității actului medical. De asemenea, modul de soluționare a acuzațiilor de malpraxis medical nemulțumește atât medicii, cât și pacienții”, se arată în mesajul Colegiului.

Prin dezbaterile propuse, Colegiul Medicilor din România dorește să permită identificarea problemelor și apoi a soluțiilor necesare îmbunătățirii sistemului actual de gestionare a greșelilor medicale în România. Importanța temei pentru întreaga societate românească impune transparență, seriozitate și rigoare, de aceea întregul demers se desfășoară sub auspiciile Academiei Române.

Prima întâlnire relevantă a avut loc în Aula Academiei Romane la invitația Președintelui Acad. Ioan Aurel Pop, în data de 14 Septembrie 2022 și a reunit conducerile Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Bucuresti, Colegiului Medicilor Stomatologi din România, reprezentanții celor șase Universități de Medicină si Farmacie din România și a peste 50 de Societati profesionale medicale. 

Ziua Profesiei Medicale: „Medicul trebuie să fie corect, responsabil și empatic” 

Discuțiile au fost centrate pe nevoia unor schimbări de impact la nivel de sistem, în direcția îmbunătățirii calității actului medical și a relației medic-pacient. Participanții au subliniat că este nevoie de o mai bună funcționare a mecanismelor de despăgubire a victimelor unor greșeli medicale și de o mai mare implicare a sistemului de asigurări în despăgubirile acordate în caz de malpraxis medical.

Discuțiile au avut loc și în noiembrie

A doua întâlnire a avut loc tot la Academia Română, în 2 noiembrie 2022, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți:

  • Asociația Națională pentru Protecția Pacienților;
  • Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu TB- MDR;
  • Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer;
  • Asociația Pacienților cu Boli Cronice din România;
  • Asociația Pacienților cu Boli Autoimune;
  • Asociația Mame pentru Mame;
  • Asociatia Nationala a Hemofilicilor din România;
  • Uniunea Naționala a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV /SIDA;
  • Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză;
  • Asociația Transplantaților din România;
  • Alianța Națională pentru Boli Rare,
  • Cu participarea societății civile (Dăruiește Viață),
  • Cu participarea organizațiilor profesionale: Colegiul Farmacistilor din România; OAMGMAMR; Colegiul Medicilor Stomatologi din România; OBBCS; Colegiul Fizioterapeutilor din România; Colegiul Psihologilor din România.
  • Și cu participarea sindicatelor în domeniul medical: Promedica, Federația „Solidaritatea Sanitară”, Uniunea Sindicală Sanitas.

 

Greșelile, ca mecanism de învățare

Invitații au prezentat exemple de utilizare a greșelilor ca mecanism de învățare în aviația militară și civilă, domeniu apropiat celui medical ca expunere la risc, precum și în practica medicală din Franța.

Participanții au subliniat importanța raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical. Pe de altă parte, s-a subliniat că nu trebuie neglijate drepturile pacienților care suferă din cauza acestor greșeli și au fost prezentate limitele mecanismelor juridice actuale destinate apărării acestor drepturi.

Perspectiva medicului și condițiile din sistem

Privind din perspectiva medicului, vorbitorii au subliniat că actualele condiții din sistemul medical românesc accentuează stresul și suprasolicitarea medicilor, favorizând apariția greșelilor. Pericolul este practicarea medicinei defensive și emigrația masivă a medicilor, mai ales a celor tineri, cu consecințe negative pe termen lung asupra sistemului de sănătate din România.

Reprezentanții pacienților au susținut, la rândul lor, necesitatea unor mecanisme și proceduri de mediere în locul escaladării la nivel penal al unor cauze de malpraxis.

Dreptul la compensații financiare

Toți participanți au agreat că în cazul în care o greșeală medicală a cauzat suferință sau un prejudiciu pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare pentru  repararea suferinței cauzate.

În acest sens, ar fi necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a procedurilor judiciare pentru atingerea acestui scop. În plus, în cazul greșelilor grave sau repetate, se impune ridicarea dreptului de practică a medicului  pentru a proteja alți pacienți.

Când vor mai avea loc dezbateri publice

Dezbaterile vor continua în perioada următoare, la nivel național. Următoarea întâlnire publică va avea loc în 16 noiembrie 2022, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și respectiv 23 noiembrie 2022, la Universitatea de Medicina și Farmacie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. În lunile ianuarie și februarie 2023, aceste dezbateri publice vor continua în Cluj, Iași și Craiova.

„Sperăm ca prin aceste dezbateri cât mai deschise și oneste, și prin propunerile concrete care vor rezulta în urma dezbaterilor, să contribuim la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale și la creșterea gradului de satisfacție a pacienților noștri”, a conchis profesor dr. Daniel Coriu, președinte CMR.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe