Newsflash
Știri

CMR: problemele din sistemul medical se agravează

de L. Budin - ian. 10 2024
CMR: problemele din sistemul medical se agravează

În ultimele săptămâni, printr-o serie de decizii succesive, nu doar că nu au fost identificate soluții, ci s-a constatat și o agravare a situației, consideră reprezentanții Colegiului Medicilor din România.

Problemele din sistem sunt deja cunoscute de către autorități și au fost subiectul unor ample dezbateri în spațiul public: subfinanțarea sistemului de sănătate, personal insuficient -  fapt ce conduce la supranormare, burnout și creșterea riscului de malpraxis - , toate acestea afectând direct calitatea actului medical și, implicit, punând în pericol sănătatea populației generale, se arată într-un comunicat

În ultimele săptămâni, printr-o serie de decizii succesive, nu doar că nu au fost discutate și identificate soluții, ci s-a constatat o agravare a situației. CMR atrage atenția cu privire la două aspecte esențiale:

  • În sănătate, există „două Românii”, care duc la o discrepanță semnificativă în ceea ce privește accesul la servicii medicale. Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici, pentru a acoperi necesitățile populației, iar pe de altă parte, în 26 de județe sunt doar 1-2 medici la o mie de locuitori. Această diferență uriașă pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor din aceste zone defavorizate, arată reprezentanții CMR.
  • Criza medicilor de familie este profundă, iar numărul localităților din România care se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie este în creștere. Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că, peste 10 ani, se va înregistra deficit major de medici de familie. În același timp, intrările în sistem sunt foarte reduse, sub 3%. Situația este alarmantă și necesită măsuri concrete și coerente, dar și investiții în viitorul sistemului medical.

În ciuda acestor probleme cunoscute, dezbătute și analizate atât la inițiativa Colegiului Medicilor din România, cât și a altor entități din domeniu, autoritățile continuă să ia decizii care agravează situația:

  • Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei privind resursa umană din sănătate, în condițiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică. Anul trecut, decizia deblocării posturilor nu a îmbunătățit situația critică din specialități precum anestezie și terapie intensivă, medicină de urgență - și asta, pentru că nu au existat candidați pentru aceste posturi. Prin urmare, rezolvarea problemei se poate face doar printr-o politică coerentă.
  • Scăderea dramatică a bugetului alocat pentru medicina de familie. În 2024, bugetul alocat medicilor de familie scade cu aproximativ 25%, față de anul precedent. Această reducere drastică a resurselor financiare arată incoerență în aplicarea strategiilor de atragere a tinerilor medici în specialitate, precum și a celor de retenție în zonele deficitare, și creează dificultăți în funcționarea cabinetelor de medicină de familie existente. 

CMR consideră că aceste măsuri arată o lipsă de viziune și de interes pentru gestionarea problemelor sistemului de sănătate din România. 

Din păcate, rezultatul este unul predictibil: adâncirea crizei din sistemul medical, compromiterea calității serviciilor medicale și distrugerea medicinei de familie, care este baza piramidei sistemului nostru medical. Este imperativ ca factorii de decizie să ia în considerare aceste probleme, cu prioritate și seriozitate, și să caute soluții sustenabile și eficiente, pentru a asigura un sistem de sănătate funcțional și accesibil pentru populație”, se subliniază în comunicat.


Notă autor:

Sursă logo: Facebook Colegiul Medicilor din România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe