Newsflash
Știri

CMR: Condiţionarea actului medical de plata informală, o practică inacceptabilă

de Dorina Novac - ian. 23 2023
CMR: Condiţionarea actului medical de plata informală, o practică inacceptabilă

Condiţionarea actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate, a precizat prof. dr. Daniel Coriu.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a făcut câteva precizări în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public şi care fac referire la ancheta în curs demarată sub acuzaţia de „luare de mită şi dare de mită” în cadrul Secţiei de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Daniel Coriu

„Condiţionarea actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate. Trebuie să subliniez faptul că, în acest moment, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, susţine prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele CMR.

Citește și: O nouă paradigmă pentru malpraxis

Astfel, CMR susţine ca orice demers juridic să se realizeze potrivit procedurilor şi legilor în vigoare, pentru o clarificare a situaţiei, sub toate aspectele ei.

„În contextul mai sus menţionat, conducerea CMR reiterează modul în care se raportează la situaţii de tipul celor descrise în comunicarea oficială realizată de organele de anchetă şi de instituţiile abilitate să demareze şi să deruleze astfel de acţiuni - fără a se pronunţa asupra vinovăţiei inculpatului, aşa cum este acesta menţionat în comunicatul public - şi anume faptul că susţinem şi promovăm toleranţă zero faţă de orice act de corupţie, în orice formă a sa, fie că discutăm despre sume de bani, bunuri sau alte beneficii, în formă continuată sau unică, la solicitarea furnizorului de servicii medicale sau la iniţiativa pacientului”, se arată într-un comunicat.

Potrivit CMR, eurobarometrul publicat în vara anului trecut indică faptul că plata informală există şi este oferită de pacienţi în două situaţii diferite:

Recunoştinţa.

„Putem accepta faptul că un pacient îşi poate manifesta recunoştinţa faţă de medicul său pentru îngrijirea primită, pentru că medicul i-a salvat viaţa, dar această recunoştinţă trebuie limitată la ceva simbolic, nu plată informală. Actul medical este ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă. Prin urmare, pe de o parte, plata informală va arunca o lumină nefavorabilă asupra actului medical. Pe de altă parte, aceste manifestări de recunoştinţă - ciocolată, cafea, miere etc. - pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Rugăm pacienţii să renunţe la această practică pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri.”

În cea de a doua situaţie, pacientul doreşte mai multă atenţie din partea medicului, vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa.

„Este o percepţie greşită a pacientului. Dacă pacientul simte acest lucru, ceva nu este în regulă în relaţia medic - pacient. În acest caz, trebuie să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său. Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe