Newsflash
Știri

CMMB: Creșterea explozivă a cazurilor COVID, o presiune mare pe sistemul medical

de Dorina Novac - feb. 8 2022
CMMB: Creșterea explozivă a cazurilor COVID, o presiune mare pe sistemul medical

Colegiul Medicilor din Municipiul București a transmis marți – ziua în care în Capitală s-a înregistrat cea mai mare rată de incidență a cazurilor COVID-19 de la debutul pandemiei – un mesaj și face apel apel la înţelegere şi respect.

În valul cinci al pandemiei de COVID-19 s-au atins recorduri de cazuri noi de infectare înregistrate în doar 24 de ore. Astfel, rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns marți, în București, la 34,29 cazuri la mia de locuitori, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului București.

CMMB
Sursă imagine: Ro Vaccinare

Reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București au precizat că este cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 atinsă până acum în Capitală, în pandemia de COVID-19.

„Creșterea explozivă a cazurilor de COVID-19 din valul cinci al pandemiei, înregistrată într-un timp relativ scurt, la nivelul Capitalei și al județului Ilfov, înseamnă deja o presiune mare pe sistemul medical, în primul rând pe medicii de familie și pe cadrele Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), dar presiunea este resimțită și în spitalele din Capitală, care tratează pacienți cu SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat.

Având în vedere această situație, Colegiul Medicilor din Municipiul București face apel la nivelul populației din Capitală ca, atât pacientii, cât și personalul medical să dea dovadă de înțelegere unii față de ceilalți, dar și de respect reciproc pentru depășirea acestei situații.

„Numărul mare de cazuri poate însemna, în funcție de moment, și anumite întârzieri în realizarea serviciului de asistență medicală, cauzate exclusiv de numărul mare de pacienți inregistrați în aceste zile, chiar dacă mulți dintre aceștia au forme ușoare sau medii de boală.                  Medicii, alături de tot personalul medical, au fost și sunt alături de pacienți, dar, în această perioadă, pe anumite servicii, cum sunt medicina de familie și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, există o presiune foarte mare dată de numărul de solicitări venite pe parcursul a 24h. Pentru a face față acestei situații, cu toții, pacienți și personal medical, trebuie să dăm dovadă de înțelegere și respect reciproc”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Doar în ultimele 14 zile, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov s-au efectuat 53.648 de solicitări din care 16.007 urgențe de cod roșu și cod galben, 13.367 consultații de urgență la domiciliu și 24.274 recoltări de probe biologice în vederea efectuării testului PCR.

„S-au luat măsuri de creștere a capacității de intervenție în această perioadă prin detașare de personal la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, de medici rezidenți, medici și asistenți din rețeaua de medicină școlară de la ASSMB, pompieri cu mașini de administratie din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Se aduce în fiecare zi personal suplimentar SABIF în regim de gardă, medici asistenți și ambulanțieri pentru a crește numărul echipajelor de urgență și pentru a suplini personalul aflat in izolare/carantină”, a declarat managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, dr. Alis Grasu.

Personalul medical a intrat în acest val, după alte valuri anterioare, la fel ca și întreaga populație, de aceea reprezentanții medicilor din București atrag atenția că este nevoie de înțelegere și respect reciproc între populație și cadrele medicale la momentul realizării serviciilor medicale necesare.

„Toate valurile pandemiei de COVID-19 au fost gestionate de aceiași medici, de același personal medical. Oamenii au renunțat perioade de-a rândul la concedii de odihnă, la Sărbători, la timp petrecut cu familiile lor și sunt alături de pacienți, pentru a le oferi îngrijirea de care au atâta nevoie, dar acum se înregistrează foarte multe cazuri, ceea ce face ca medicii să lucreze iarăși la nivel maxim, mai ales că se înregistrează îmbolnăviri sau situații de intrare în carantină și în rândul cadrelor medicale, ceea ce duce la o presiune în plus pe cei apți și aflați de serviciu”, au mai declarat reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe