Newsflash
Știri

Centrul de radiologie intervenţională de la Oradea aşteaptă aprobarea CNCAN

de L. Budin - oct. 6 2022
Centrul de radiologie intervenţională de la Oradea aşteaptă aprobarea CNCAN

Aparatul Angio-CT infinix 4D, de ultimă generație, a fost achiziţionat de Primăria Oradea cu 1,6 milioane de euro.

Spitalul Clinic Judeţean din Oradea dispune de cel mai modern centru de radiologie intervenţională din ţară, cu un aparat performant şi trei medici specializaţi. Centrul aşteptată aprobarea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) pentru a putea fi dat în folosinţă, informează Agerpres.

CT-simbol

Pentru început ne vom axa pe AVC-ul ischemic şi hemoragic, patologii în care e nevoie de un răspuns prompt. În momentul de faţă, AVC-ul ischemic se tratează cu injectarea intravenoasă a unui produs de tromboliză. Datorită sistemului colateral de vascularizaţie cerebrală, avem o fereastră de şase-opt ore în care creierul mai poate fi salvat. Faţă de tromboliza intravenoasă ce se face actual, care se poate administra până la 4,5 ore de la debut, această nouă procedură poate fi complementară trombolizei, astfel încât să scoatem acel tromb. Recuperarea poate fi lentă sau chiar fabuloasă. Am văzut pacienţi care s-au recuperat în câteva luni, parţial sau total, dar am văzut şi pacienţi care au venit în comă şi a doua zi au plecat sănătoşi”, a declarat, într-o conferinţă de presă, coordonatorul centrului, doctorul Dan Mihoc, specializat în radiologie intervenţională la Spitalul universitar din Strasbourg.

Cenntrul de radiologie intervenţională va mai fi deservit de medicii Sebastian Boancă şi Călin Morgovan, pregătiţi special pentru utilizarea acestui aparat performant.

Aparatul de ultimă generație, numit Angio-CT infinix 4D, a fost achiziţionat de Primăria Oradea cu 1,6 milioane de euro. Este compus dintr-un computer tomograf şi un braţ fluoroscopic cu care se pot achiziţiona imagini secţionale din zona de interes, combinat cu imaginile angiografice. Acestea se pot efectua în aceeaşi încăpere, fără ca medicii să fie nevoiţi să mute pacientul. Astfel, se pot aborda patologii complexe prin intervenţii minim invazive şi cu timp de recuperare scurt.

Potrivit medicului primar de radiologie Sebastian Boancă, aparatul oferă posibilitatea de a investiga la un nivel de calitate superioară a imaginii absolut orice procedură sau efectele oricărei proceduri efectuate endovascular sau nonvascular pe o anumită zonă a corpului, oricare ar fi ea. Efectele se pot verifica şi cuantifica instantaneu printr-o scanare CT la un nivel de calitate superioară faţă de ceea ce se putea face până acum.

Angio-CT-ul oferă posibilitatea medicilor ca în cazul pacientului cu AVC să intervină în timp real, izolând zona afectată a creierului şi prevenind în acest fel extinderea în zonele sănătoase. Potrivit dr. Mihoc, pe partea de boli neurovasculare, ţinta principală va fi trombectomia, tratamentul endovascular al atacului vascular ischemic. Ulterior, tratamentul endovascular al anevrismelor cerebrale, malformaţiilor arteriovenoase şi altă patologie neurovasculară.

Oriunde ajunge un vas de sânge putem ajunge şi noi, prin aparat: să punem un diagnostic de mare acurateţe sau să tratăm. Cum ar fi stenoze, picior diabetic, arteriopatie cronică obliteranţă etc, astfel încât să se evite amputarea membrului; patologie tumorală, pentru a livra tratament chimioterapic localizat, de exemplu sau pentru a se opri alimentarea cu sânge a tumorilor înaintea operaţiilor” a explicat specialistul dr. Sebastian Boancă.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, dr Gheorghe Carp a precizat că întreaga documentaţie necesară a fost depusă la CNCAN şi că se aşteaptă aprobarea acestei comisii pentru a începe efectiv tratamentele medicale.

Asociaţia Moaşelor Independente cere redeschiderea programelor de educaţie şi formare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe