Newsflash
Știri

Centru de informare și suport pentru adolescenții dependenți și părinții lor

de L. Budin - feb. 1 2023
Centru de informare și suport pentru adolescenții dependenți și părinții lor

Spațiul inaugurat astăzi, 1 februarie, se află în cartierul Titan din Capitală și a fost amenajat de Asociația Zi de Bine în colaborare cu Asociația Română Anti-SIDA.

 (IN)Dependeţe, al 49-lea proiect susținut de Asociația Zi de Bine, a fost realizat în colaborare cu Asociația Română Anti-SIDA. Noul centru reprezintă un spațiu de întâlnire și consiliere pentru părinți și copii.

centru-dependenti-aras

Pentru a crea o rețea de educare și sprijin în acest domeniu, în perioada imediat următoare se vor recruta și forma educatori din rândul tinerilor și părinților, se arată într-un comunicat.

În mai puțin de o lună de la lansarea proiectului a fost organizat deja un prim grup de suport pentru părinții adolescenților dependenți, în cadrul căruia aceștia au primit sugestii și soluții despre cum pot să recunoască comportamentul tinerilor și cum să comunice cu ei, pentru a-i ajuta să depășească această perioadă din viața lor.

Ușile noului centru pentru adolescenții dependenți care au nevoie de sprijin în lupta cu substanțele interzise, dar și pentru părinții lor, care vor să afle cum le pot fi alături, sunt deschise de astăzi. Iar reacțiile pe care le-am primit de la părinți și profesori de când am demarat acest proiect ne-au vorbit, o dată în plus, despre necesitatea unui astfel de proiect. Mai mult decât atât, numărul mare de solicitări care vin din afara Bucureștiului ne-au determinat să luăm în calcul organizarea de ateliere de formare în acest domeniu pentru toți adulții care interacționează cu tinerii și care vor să afle cum pot diminua efectele acestui adevărat fenomen care riscă să afecteze o întreagă generație”, consideră Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Curiozitatea, conflictele de acasă, singurătatea, anxietatea, depresia sau frământările vârstei, îi fac pe tineri să creadă că drogul reprezintă o cale de evadare.

Centrul ARAS a luat ființă în aprilie 1992 cu scopul de a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile care consumă droguri, care practică sexul comercial și de asemenea, pentru persoanele care sunt afectate de HIV/SIDA sau au hepatite virale B și C (VHB și VHC), TBC. În cele 6 containere pe care le dețin, lucrează o echipă dedicată formată din doi asistenți sociali, doi lucrători sociali, un medic și un asistent medical, în baza unui protocol încheiat cu DGASPC Sector 3 care se reînnoiește la fiecare doi ani.

Primul pas al proiectului de prevenire a consumului de droguri și consecințelor asociate consumului, a fost făcut prin reconstruirea din temelii și amenajarea centrului ARAS Titan. Atelierele (IN)Dependențe sunt la început de drum și vor ajuta enorm comunicarea tineri-părinți, contribuind astfel la răspunsul dat urgenței de sănătate publică reprezentate de consumul de droguri problematic în rândul tinerilor”, a subliniat Monica Dan, psihoterapeut ARAS.

Clinica de Neurologie a SUUB, dotată cu aparatură medicală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe