Newsflash
Internaționale

Cemiplimab în carcinomul cutanat cu celule scuamoase

de Dr. Diana Andronache - sept. 23 2022
Cemiplimab în carcinomul cutanat cu celule scuamoase

Administrarea cemiplimab ca tratament neoadjuvant, anterior intervenţiei chirurgicale, în carcinomul cutanat cu celule scuamoase, forme rezecabile, a fost asociată cu un răspuns patologic complet la un număr ridicat de pacienţi.

poza1

Carcinomul cutanat cu celule scuamoase este a doua cea mai frecventă formă de cancer cutanat la nivel mondial. Această afecţiune se dezvoltă cel mai frecvent în zonele expuse la soare, cum ar fi la nivelul feţei și gâtului. Majoritatea pacienţilor cu carcinom cutanat cu celule scuamoase se află într-un stadiu incipient la momentul diagnosticării, ceea ce face ca intervenţia chirurgicală să fie eficientă în tratarea acestei patologii.

Puţini pacienţi au însă o formă de boală avansată locoregional sau o formă de boală cu caracteristici histopatologice care impun și administrarea radioterapiei adjuvante și eventual a chimioterapiei, în plus faţă de intervenţia chirurgicală. Uneori, extirparea chirurgicală a formaţiunii tumorale nu este posibilă, ea putând lăsa în urmă cicatrici importante care pot afecta funcţionarea psihosocială și calitatea vieţii pacientului.

Cemiplimab este un anticorp monoclonal de tip inhibitor al punctelor de control care a fost aprobat în 2018 pentru tratarea pacienţilor cu carcinom cutanat cu celule scuamoase metastatic sau avansat local care nu sunt eligibili pentru tratamentul local chirurgical sau pentru radioterapie. Cemiplimab este un anticorp de tip imunoglobulină G4 care se fixează pe receptorul 1 al apoptozei celulare programate (PD-1).

În New England Journal of Medicine a fost publicat recent un studiu multicentric de fază 2 care a avut ca obiectiv evaluarea eficacităţii terapiei neoadjuvante cu cemiplimab, administrat deci anterior intervenţiei chirurgicale, în patru doze, pentru carcinomul cutanat cu celule scuamoase în stadiul II, III sau IV (M0) rezecabil. Studiul a avut în vedere rezultatele promiţătoare dintr-un studiu-pilot în care anticorpul a fost administrat în două doze, ca terapie neoadjuvantă.

Confirmarea rezultatelor

În prezentul studiu au fost incluși 79 de pacienţi cu vârsta medie de 73 de ani. Majoritatea au fost diagnosticaţi cu carcinom cutanat cu celule scuamoase în stadiul III (48%) sau stadiul IV (46%). Pacienţii au primit câte 350 mg de cemiplimab la interval de trei săptămâni, până la un total de patru doze, anterior intervenţiei chirurgicale efectuate cu rol curativ. Potrivit rezultatelor, răspunsul patologic complet, definit ca absenţa celulelor tumorale viabile în proba de ţesut rezecată prin intervenţie chirurgicală, a fost observat la 40 de pacienţi (51% dintre cazuri). Un răspuns patologic major, definit ca prezenţa celulelor tumorale viabile care constituie până la 10% din proba rezecată, a fost documentat la 10 pacienţi (13%).

Evenimentele adverse de orice grad apărute pe perioada studiului au fost observat la 87% din cazuri. Cele mai frecvente au fost fatigabilitatea, diareea, greaţa și erupţia cutanată maculopapulară.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2209813

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe