Newsflash
Internaționale

Celulele stem, terapie în insuficiența cardiacă?

de Dr. Mariana MINEA - mar. 3 2023
Celulele stem, terapie în insuficiența cardiacă?

Un studiu realizat de specialiștii de la Texas Heart Institute a arătat că terapia ţintită cu celule precursoare mezenchimale (MPC) poate aduce beneficii pacienţilor selectaţi din rândul celor cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă.

celule stem

Studiul, multicentric randomizat, dublu-orb, a presupus o administrare unică, transendocardică, a MPC sau placebo la 565 de pacienţi stabili, aflaţi sub tratament conform ghidurilor pentru insuficienţa cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă, pacienţi aflaţi la risc înalt de a se decompensa. Celulele mezenchimale au fost recoltate din măduva osoasă a trei donatori sănătoși. Faţă de grupul de control, tratamentul cu MPC a fost asociat cu o creștere a fracţiei de ejecţie a ventriculului stâng la 12 luni de la începerea studiului, mai ales în rândul celor cu inflamaţie.

De asemenea, a redus riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral cu 58% în rândul pacienţilor fără inflamaţie, respectiv cu 75% în rândul pacienţilor cu inflamaţie (cu o valoare a proteinei C reactive cu sensibilitate înaltă de cel puţin 2 mg/L la începutul studiului). Celulele precursoare mezenchimale au proprietăţi antiinflamatorii.

Studiul nu și-a atins obiectivele, și anume reducerea timpului scurs până la o nouă spitalizare ori până la apariţia unor urgenţe de îngrijire pentru decompensarea insuficienţei cardiace sau până la apariţia aritmiei ventriculare simptomatice cu necesitatea resuscitării. De asemenea, nu a prelungit durata vieţii participanţilor incluși în studiu. Descoperirile sale permit însă generarea unor ipoteze care să fie testate în studii ulterioare, pe grupuri de pacienţi atent selectaţi, concluzionează cercetătorii.

 


Notă autor:

https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2022.11.061 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe