Un studiu realizat de specialiștii de la Texas Heart Institute a arătat că terapia ţintită cu celule precursoare mezenchimale (MPC) poate aduce beneficii pacienţilor selectaţi din rândul celor cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă.
Studiul, multicentric randomizat, dublu-orb, a presupus o administrare unică, transendocardică, a MPC sau placebo la 565 de pacienţi stabili, aflaţi sub tratament conform ghidurilor pentru insuficienţa cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă, pacienţi aflaţi la risc înalt de a se decompensa. Celulele mezenchimale au fost recoltate din măduva osoasă a trei donatori sănătoși. Faţă de grupul de control, tratamentul cu MPC a fost asociat cu o creștere a fracţiei de ejecţie a ventriculului stâng la 12 luni de la începerea studiului, mai ales în rândul celor cu inflamaţie.
De asemenea, a redus riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral cu 58% în rândul pacienţilor fără inflamaţie, respectiv cu 75% în rândul pacienţilor cu inflamaţie (cu o valoare a proteinei C reactive cu sensibilitate înaltă de cel puţin 2 mg/L la începutul studiului). Celulele precursoare mezenchimale au proprietăţi antiinflamatorii.
Studiul nu și-a atins obiectivele, și anume reducerea timpului scurs până la o nouă spitalizare ori până la apariţia unor urgenţe de îngrijire pentru decompensarea insuficienţei cardiace sau până la apariţia aritmiei ventriculare simptomatice cu necesitatea resuscitării. De asemenea, nu a prelungit durata vieţii participanţilor incluși în studiu. Descoperirile sale permit însă generarea unor ipoteze care să fie testate în studii ulterioare, pe grupuri de pacienţi atent selectaţi, concluzionează cercetătorii.
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2022.11.061
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe