Newsflash

Cel mai avansat braţ protetic

de Dr. Mihail CĂLIN - dec. 27 2012
Cel mai avansat braţ protetic

   O echipă de cercetători şi clinicieni de la Universitatea Pittsburgh au dezvoltat un braţ protetic robotic controlat de gânduri la o femeie tetraplegică, permiţând un grad de cotrol şi libertate de mişcare fără precedent. Conform studiului publicat în revista Lancet, în februarie a.c. doi microelectrozi au fost implantaţi în cortexul motor stâng al unei paciente de 52 de ani, diagnosticate de peste un deceniu cu degenerescenţă spinocerebeloasă. Micro­electro­zii din cortexul motor au fost conectaţi la un braţ robotic cu mişcări articulare comparabile cu cele naturale. Deşi a fost nevoie de 14 săptămâni de antrenament pentru a stăpâni dispozitivul, pacienta a putut mişca mâna fără ajutor din a doua zi de încercări, la două săptămâni după implantare. Adaptarea foarte rapidă se datorează parţial unei modalităţi inovative de conectare a creierului la membrul protetic. Antrenamentul a făcut ca pacienta să realizeze sarcinile propuse cu o rată de succes de până la 91,6% şi cu peste 30 de secunde mai rapid decât la început. Cercetătorii au aplicat pentru prima dată testele-standard folosite de regulă pentru evaluarea funcţiei braţului după evenimente precum accidentul vascular cerebral, pentru a demonstra că îmbunătăţirea obţinută este semnificativă clinic. Potrivit autorilor, următorii paşi în îmbunătăţirea protezei controlate prin gând ar fi incorporarea de elemente senzoriale şi a tehnologiei wireless.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe