Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Cască inteligentă de hochei

de Florentina Ionescu - apr. 28 2023
Cască inteligentă de hochei

Prin intermediul unui nou tip de cască de hochei, cu adevărat smart, antrenorii pot evalua loviturile la cap încasate de jucători în timpul meciurilor.

casca inteligenta de hocheiMulte sporturi de echipă sunt considerate a fi dure, asociate riscului de accidentări grave. De exemplu, jucătorii de hochei prezintă un risc deosebit de mare de a suferi traumatisme craniocerebrale.

În acest context, a fost creată o cască nouă de hochei, de ultimă generaţie, cu scopul de-a avertiza persoana care o poartă cu privire la riscul unor astfel de traumatisme. Ea detectează și raportează intensitatea loviturilor încasate la nivelul capului.

Casca este în curs de dezvoltare de startupul elveţian Bearmind, afiliat institutului de cercetare EPFL din  Lausanne. Doi foști sportivi, Mathieu Falbriard și Tom Bertrand (foto), au fondat startupul.

Comunică prin Bluetooth

În forma sa actuală, casca Bearmind seamănă foarte mult cu orice altă cască de hochei, cu excepţia faptului că are un modul mic oval care se fixează într-un fel de „priză” în porţiunea posterioară.

Acesta conţine o unitate de măsurare inerţială, un senzor de presiune, o baterie și un modul de Bluetooth. Când casca e supusă unor impacturi ori lovituri bruște, modulul transmite datele către o aplicaţie de pe telefonul inteligent al antrenorului.

Aplicaţia de mobil afișează informaţii despre severitatea impactului loviturii și le compară cu cele dintr-o bază de date despre loviturile la cap suferite, de obicei, de jucători.

Aplicaţia determină apoi dacă respectivul impact are potenţialul de a cauza traumatisme cerebrale. Ea va alerta antrenorul, iar acesta poate cere medicului să îi acorde îngrijiri medicale jucătorului lovit.

În plus, prin faptul că înregistrează frecvenţa cu care anumiţi jucători încasează lovituri, aplicaţia le permite antrenorilor să determine dacă unul dintre oamenii de pe teren este în mod clar mai predispus la accidentări.

Versiunea din prezent a căștii este testată de două echipe de hochei din vestul Elveţiei. Obiectivul inventatorilor este ca antrenorii să poată monitoriza, în timp real, starea neurologică a sportivilor.

Citiți și: Speranţă pentru persoanele care suferă de sindromul Tourette


Notă autor:

https://newatlas.com/health-wellbeing/bearmind-impact-sensing-hockey-helmet/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe