Newsflash

Cardiologie şi chirurgie vasculară

de Alexandru NEAGU - mai 22 2013
Cardiologie şi chirurgie vasculară
   Cardiologia intervenţională pentru infarctul miocardic acut. În Monitorul Oficial nr. 250 din 30 aprilie 2013, a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 585 din 29 aprilie 2013 privind aprobarea Normelor tehnice de finanţare şi realizare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut. Scopul acestei reglementări îl reprezintă îngrijirea cazurilor critice de infarct miocardic acut ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări judeţene şi a municipiului Bucureşti.
   Acţiunile prioritare pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut (AP-IMA) sunt elaborate, derulate şi finanţate de Ministerului Sănătăţii, din fonduri asigurate de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale acestuia, în anul 2013 fiind alocate 17,6 milioane lei. Acţiunile vor fi îndeplinite de următoarele spitale regionale şi judeţene de urgenţă: • Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ Bucureşti • Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti • Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti • Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei Bucureşti • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş • Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara • Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardio­vasculare „Nicolae Stăncioiu“ Cluj-Napoca • Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“ Iaşi • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov • Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ Baia Mare.
   În situaţia în care nu pot asigura permanenţa prin linie de gardă la domiciliu sau în unitate în serviciul de cardiologie intervenţională, spitalele care derulează AP-IMA pot subcontracta parţial activităţi ale acestui program, subcontractanţii trebuind însă a fi avizaţi de Comisia de cardiologie şi aprobaţi de Ministerul Sănătăţii şi trebuie să îndeplinească integral toate prevederile legale referitoare la obligaţiile spitalelor care derulează AP-IMA.
   La nivel central, Comisia de cardiologie a MS, aprobată prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 398/2013 pentru înfiinţarea comisiilor consultative ale Ministerului Sănătăţii, despre care am scris în „Viaţa medicală“ nr. 14, din 12 aprilie 2013, este coordonatorul naţional al AP-IMA, iar Compartimentul medicină de urgenţă reprezintă structura centrală a Ministerului Sănătăţii responsabilă cu coordonarea acestor acţiuni. La nivel regional şi local, derularea şi monitorizarea AP-IMA se realizează de către coordonatorii desemnaţi de conducerea spitalelor, avizaţi de Comisia de cardiologie şi aprobaţi de Ministerul Sănătăţii.
   Pe baza cererilor fundamentate ale ordonatorilor de credite secundari şi terţiari, însoţite de documentele justificative ale acestora, lunar, se realizează finanţarea AP-IMA, în raport cu: • gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior • dis­ponibilul din cont rămas neutilizat • indicatorii fizici realizaţi în perioada anterioară • bugetul aprobat cu această destinaţie • raportarea, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a datelor în Registrul naţional de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.293/2012 privind înfiinţarea şi funcţionarea Registrului naţional de boli cardiovasculare (ordin despre care relatam în „Viaţa medicală“ nr. 5, din 6 februarie 2013).
   Având în vedere atribuţiile şi competenţele detaliate în acest act normativ, recomandăm celor vizaţi de Ordin să lectureze cu atenţie conţinutul normelor aprobate, deoarece monitorizarea activităţilor va viza modul de realizare şi de raportare a indicatorilor prevăzuţi în normele tehnice, încadrarea în bugetul aprobat, respectarea destinaţiilor stabilite pentru fondurile alocate, urmărirea respectării de către persoanele implicate a responsabilităţilor stabilite şi identificarea unor posibile disfuncţionalităţi în derularea AP-IMA.
   Ghid practic de chirurgie vasculară. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 40 din 22 ianuarie 2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 258 din 9 mai 2013, a fost aprobat Ghidul de practică medicală pentru specialitatea chirurgie vasculară intitulat „Managementul ischemiei critice a membrelor şi al piciorului diabetic“. Conţinutul detaliat al ghidului va fi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la adresa www.ms.ro, rubrica „Ghiduri clinice“, şi în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 258 bis din 2013.
   Direcţiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, dar mai ales unităţile sanitare publice şi private, precum şi personalul medical implicat în furnizarea de servicii medicale din specialităţile implicate vor trebui să respecte prevederile ordinului respectiv al ghidului astfel aprobat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe