Newsflash
Știri

Caravana cu Medici se digitalizează

de Florentina Ionescu - dec. 19 2022
Caravana cu Medici se digitalizează

O aplicație realizată cu o donație din partea unei companii farmaceutice ajută medicii să nu mai piardă timp și bani în caravane.

Caravana cu Medici beneficiază din acest an de sprijinul unei aplicații care îi ajută pe medicii și studenții care merg pe teren să nu mai piardă timp pentru completarea fișelor și bani pentru logistică și tipărituri. Aplicația este realizată cu ajutorul unei donații din partea companiei Bayer, partener strategic al Caravanei cu Medici încă din anul 2016. 

caravana cu medici

„O caravană înseamnă aproximativ 25 medici și studenți care merg în zone defavorizate și fac în jur de 10 investigații medicale pentru aproximativ 100 de oameni într-o singură zi. Imaginați-vă câte formulare trebuia să completăm de mână și apoi să le introducem în calculator ca să putem calcula câteva statistici. Dacă mai adăugăm și că noi am făcut până acum 156 caravane, în care am consultat peste 14.000 oameni, este evidentă nevoia pe care o aveam de această aplicație”, a spus dr. Mihai Ranete, cofondator al Caravanei cu Medici. 

Dr. Mihai Ranete
Dr. Mihai Ranete

 

Datele pacienților în format electronic

Aplicația stochează în format electronic datele pacienților (istoric medical, examinare fizică, rezultate ale testelor de laborator, rapoarte imagistice, rezultate ale testelor de screening etc.), are rezoluție dinamică și este disponibilă pe toate dispozitivele electronice - telefon, tabletă și laptop.

Digitalizarea activității din caravane îi va ajuta considerabil pe coordonatorii și voluntarii caravanelor, permițându-le să fie și mai eficienți, este de părere Ana Gheorghiu, public affairs, Science & Sustainability Lead la Bayer România, Bulgaria și Moldova:

„Caravana cu Medici oferă un sprijin neprețuit comunităților în care posibilitățile de a beneficia de servicii de sănătate de bază sunt reduse sau chiar inexistente. Extinderea accesului la soluții de sănătate de zi cu zi ajută nu doar pacienții de astăzi să prevină bolile, ci contribuie și la sănătatea următoarei generații”.

Aceasta a mai spus că, în esență, compania pe care o reprezintă susține activitatea Asociației Caravana cu Medici și că donează în anul 2022 o sumă de 45.000 euro către Asociația Caravana cu Medici.

„Digitalizarea activității din caravană ușurează mult procesul de organizare, reduce costul și volumul logisticii necesare, timpul pentru completarea bazelor de date cu informații ale pacienților, respectiv stocarea lor într-un mediu sigur. Digitalizarea devine astfel un partener în procesul caravanei de a oferi un act medical apropiat celui din spital, într-un mediu mult mai familiar multora dintre noi - chiar la ei în sat”, a declarat dr. Ana Bilegan, președintele Caravanei cu Medici.

Acordarea de îngrijiri medicale de bază

Asociația Caravana cu Medici a fost fondată în 2014 de cinci medici rezidenți care au remarcat absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa de educație medicală și mentalitatea nepreventivă a românilor și au decis să găsească ei înșiși soluții pentru aceste probleme.

Caravana cu Medici își propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening și informarea persoanelor din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur. Astfel, populația țintă este cea din mediul rural cu risc crescut de sărăcie, acces dificil la serviciile medicale de bază: copiii din familiile defavorizate, vârstnicii, populația neasigurată.

La caravane participă, voluntar, echipe multi-disciplinare de medici specialiști și rezidenți, în colaborare cu autoritățile locale. Complementar caravanelor, Asociația Caravana cu Medici susține cursuri de educație medicală în școli, prin care dorește să schimbe mentalitatea tinerilor și să formeze o nouă generație cu principii solide, bazate pe prevenție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe