Newsflash
Internaționale

Cancer: o nouă criză în umbra pandemiei

de L. Budin - mai 14 2021
Cancer: o nouă criză în umbra pandemiei

După luni și luni de stare de urgență, o altă criză sanitară se conturează la orizont. Conform organizațiilor de profil, un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa, din cauza restricțiilor din pandemie.

Organizația europeană de luptă împotriva cancerului (ECO) trage un semnal de alarmă, în urma unui studiu recent. „Circa un milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate în Europa, în timpul pandemiei”, estimează profesorul Mark Lawlor, cercetător la Queen’s University Belfast. Asta înseamnă și un milion de teste de screening care nu au fost solicitate în această perioadă, relatează Euronews.

pacienti-cancer

lipsă de tratament

Studiul arată că unul din doi eurpoeni cu potențiale simptome de cancer nu a fost consultat de urgență, pentru a obține un diagnostic, și că un pacient cu cancer din cinci încă nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie.

Cercetătorul subliniază pericolul oricărei întârzieri în procesul de îngriijire a bolnavilor.

Când cancerul e diagnosticat cu întârziere, asta înseamnă că e mai dificil de tratat și sunt riscuri mai mari ca pacientul să-și piardă viața”, arată Mark Lawlor.

Testele clinice și cercetarea au fost și ele stopate temporar, din cauza pandemiei. Asta înseamnă 18 luni de progres științific potențial pierdute, arată specialiștii.

Lecțiile pandemiei

Săptămâna aceasta, chestiunea a fost dezbătută în Parlamentul European. Situația pacienților și efoturile medicale împotriva cancerului ar trebui să devină centrul dezbaterilor, cred eurodeputații.

În cazul bolnavilor de cancer, se vorbește de o dublă suferință – pentru că ei sunt mai vulnerabili în fața formelor grave de COVID-19, dar și pentru că, în timpul perioadelor de lockdown, au fost privați de o parte din serviciile medicale la care aveau dreptul. Miza este de a se trage concluziile potrivite și de a proteja mai bine suferinzii de cancer și de boli cronice, în situația unor crize sanitare asemănătoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe