Newsflash
OPINII

Calificări reale și corecte

de Dr. Gabriel DIACONU - apr. 5 2019
Calificări reale și corecte

Nu au făcut-o. Nu, din câte știu eu. Iar dacă au făcut-o, eu îmi cer anticipat iertare. După ce Institutul Fundeni a instituit un „angajament antișpagă” pentru toţi angajaţii, Colegiul Medicilor București s-a pronunţat, prin departamentul de jurisprudenţă, că acest angajament este abuziv (ápud prezentarea avocatului Fătu, la Conferinţa CMB, martie 2019). Nu avem însă o poziţie oficială.
Fiecare dintre cele 11 puncte ale „angajamentului” ar merita un editorial. Mă opresc doar la unul: „Calificările mele sunt reale și corecte”. El poate fi interpretat prin oglinda întâmplărilor recente, unde: a) un fals medic făcea intervenţii de chirurgie cosmetică/estetică; b) o falsă doctoriţă lucra „voluntar” de mai mulţi ani într-o secţie de chirurgie.
Ce înseamnă „calificări reale și corecte”? Înseamnă că doctorul chiar e doctor, deci e „real”. Cum ajunge un doctor să fie „real”? Păi absolvă o facultate de medicină, face un rezidenţiat, dă un examen, dacă îl ia, primește un certificat de medic specialist, după care se înscrie în Colegiu și, cu o taxă și o asigurare de malpraxis, e numai bun să presteze meserie. Să înţelegem aici că Institutul Fundeni știe (și) despre alte feluri de doctori, care au calificări nonreale?
Cât privește „calificări corecte”, aici suntem în marginea gândirii kafkiene. Ce este aceea o calificare corectă? Există și un alt fel de calificări, fie ele medicale ori nonmedicale, în sistem, unele „incorecte”? Sau sunt medici care fac acte medicale fără să aibă calificarea ori competenţa necesară? Aceasta este o implicaţie gravissimă, care-ar fi trebuit deja să atragă reacţia autorităţilor.
Să faci ecografii, de exemplu, fără să ai competenţă în ecografie e o infracţiune, la fel cum e și să fi făcut o „competenţă” pe hârtie, fără o curriculă autentică în spate. E o infracţiune, ce-i drept, la adresa moralităţii, să fi făcut un rezidenţiat fără curriculă verificabilă, fără ca sistemul să-ţi faciliteze accesul la dobândirea competenţelor necesare.
Și-atunci, cât valorează, de fapt, semnătura unui medic sub acel „angajament antișpagă”, care conţine într-însul și o afirmaţie nelegată de subiectul promisiunii, cât calitatea medicului în general, care doar la Fundeni știm, în scripte, că este „real și corect”?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe