Newsflash
Internaționale

Brazilia: instanța a autorizat trei pacienţi să cultive canabis pentru uz medical

de L. Budin - iun. 16 2022
Brazilia: instanța a autorizat trei pacienţi să cultive canabis pentru uz medical

Curtea Superioară de Justiţie (STJ) din Brazilia a autorizat marţi trei pacienţi să cultive canabis în scopuri medicale, o decizie care ar putea crea un precedent în cazuri similare.

Deşi cultivarea canabisului este interzisă în Brazilia, autorităţile permit importul de medicamente care au în compoziție planta, iar anumite persoane au primit permise de autocultivare, în scopuri medicinale, informează AFP și Agerpres

ulei-canabis2

Producţia artizanală a uleiului în scopuri terapeutice nu reprezintă un risc de prejudiciu pentru sănătatea publică sau pentru orice alt drept legal protejat de legislaţia antidrog”, a arătat Curtea Superioară de Justiţie, într-un comunicat.

STJ este a treia instanţă a justiţiei braziliene, imediat după Curtea Supremă (STF), precizează Agepres.

Magistraţii au răspuns la două solicitări separate din partea pacienţilor, care utilizau deja canabidiol - o moleculă a plantei, folosită în diverse medicamente -, după ce Agenţia de reglementare sanitară din Brazilia, Anvisa, le-a permis să importe substanţa.

Solicitanţii au susţinut dificultăţi în continuarea tratamentului, din cauza costurilor ridicate ale importului.

„Trebuie evitată urmărirea penală” împotriva persoanelor care produc ulei artizanal în scopuri medicale, atunci când au o prescripţie medicală şi aprobarea Anvisa pentru a-l importa, a declarat judecătorul care a pronunţat decizia, Rogerio Schietti, potrivit comunicatului STJ.

Discursul împotriva posibilităţii de cultivare este un discurs moralizator, de multe ori de natură religioasă, bazat pe dogme, pe adevăruri false, pe stigmate”, a afirmat judecătorul, potrivit ziarului Folha de Sao Paulo.

Preşedintele brazilian de extremă-dreapta, Jair Bolsonaro, a atacat consumul de marijuana în scopuri medicale, avertizând chiar că va folosi dreptul de veto împotriva legislaţiei care ar permite acest lucru.

OMS caută un nume mai puțin discriminatoriu pentru variola maimuței

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe