Răspunsul la această întrebare îl aflăm dintr-un studiu internaţional întreprins de Academia de Știinţe Medicale Britanice între anii 2015 și 2019. Rezultatele cercetării sunt publicate în prestigioasele reviste știinţifice Lancet și Jama. Iar concluziile sunt dezamăgitoare.
Complexitatea patologiei vasculare în otorinolaringologie – reprezentată de afecţiuni specifice ale capului şi gâtului sau boli sistemice cu răsunet în sfera ORL – este abordată într-un amplu articol, semnat de prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi dr. Raluca Enache. În prima parte, autorii descriu tumorile vasculare ale capului şi gâtului, apărute izolat sau ca parte componentă a unor sindroame.
O amplă şi interesantă incursiune în universul simţurilor olfactiv şi gustativ, cu trimiteri la filozofie, sănătate, religie, comerţ şi nu numai, este semnată de dl prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi dna dr. Ramona Ungureanu.
Micetomul sau fungus ball reprezintă o formă de sinuzită fungică localizată, non-invazivă, extramucoasă. Detalii privind aspectele clinice, imagistice şi terapia acestei afecţiuni ne oferă dnii dr. Claudiu Manea, prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi prof. dr. Codruţ Sarafoleanu.
Paralizia corzilor vocale este determinată de o leziune sau disfuncţie a nervului recurent. O amplă prezentare a managementului foniatric al paraliziei recurenţiale este realizată de dl prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi dna dr. Ramona Ungureanu.
Hemoragiile nazale reprezintă cea mai frecventă urgenţă din sfera ORL Se clasifică în funcţie de cantitatea de sânge pierdută şi de sediul sângerării. Epistaxisul (E) poate fi anterior (pata vasculară Kisselbach), posterior (artera sfenopalatină) sau difuz Uneori E. este un episod anodin (la adultul tânăr, imunocompetent), alteori poate fi unsimptom cu o gravitate majoră (mai ales la pacienţii taraţi, imunodeprimaţi sau vârstnici) Clasificările E. în funcţie de sediu sau de cantitatea de sânge pierdut sunt strict orientative sau didactice şi nu au valoare practică. (...)
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe