Newsflash

Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU


Cât mai e de academică Medicina?

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - oct. 30, 2020

Răspunsul la această întrebare îl aflăm dintr-un studiu internaţional întreprins de Academia de Știinţe Medicale Britanice între anii 2015 și 2019. Rezultatele cercetării sunt publicate în prestigioasele reviste știinţifice Lancet și Jama. Iar concluziile sunt dezamăgitoare.

Patologia vasculară în ORL (1)

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - feb. 6, 2013

Complexitatea patologiei vasculare în otorinolaringologie – reprezentată de afecţiuni specifice ale capului şi gâtului sau boli sistemice cu răsunet în sfera ORL – este abordată într-un amplu articol, semnat de prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi dr. Raluca Enache. În prima parte, autorii descriu tumorile vasculare ale capului şi gâtului, apărute izolat sau ca parte componentă a unor sindroame.

Miros. Gust. Societate

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - oct. 11, 2012

O amplă şi interesantă incursiune în universul simţurilor olfactiv şi gustativ, cu trimiteri la filozofie, sănătate, religie, comerţ şi nu numai, este semnată de dl prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi dna dr. Ramona Ungureanu.

Aspecte diagnostico-terapeutice ale rinosinuzitelor fungice localizate

de Dr. Claudiu MANEA - mai 30, 2012

Micetomul sau fungus ball reprezintă o formă de sinuzită fungică localizată, non-invazivă, extramucoasă. Detalii privind aspectele clinice, imagis­tice şi terapia acestei afecţiuni ne oferă dnii dr. Claudiu Manea, prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi prof. dr. Codruţ Sarafoleanu.

 

Managementul foniatric al paraliziei recurenţiale

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - feb. 14, 2012

Paralizia corzilor vocale este determinată de o leziune sau disfuncţie a nervului recurent. O amplă prezentare a managementului foniatric al paraliziei recurenţiale este realizată de dl prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi dna dr. Ramona Ungureanu.

 

Deglutiţia

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - iun. 24, 2011

   Despre deglutiţie – mecanism, explorare funcţională, semiologia şi etiologia tulburărilor, tratamentul disfagiei şi reeducarea deglutiţiei – puteţi afla din articolul semnat de dl prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi dna dr. Ramona Ungureanu. (...)
Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

ADENOPATIILE CERVICALE METASTATICE

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - ian. 14, 2011

   Metastaza ganglionară cervicală este secundară unei tumori maligne primitive cu sediu cervical, localizată la piele sau mucoase. Ganglionii cervicali pot fi însă şi sediul unor leziuni limfomatoase maligne. În fine, o altă categorie o reprezintă ganglionii cervicali din boala Hodgkin sau leucemia limfatică cronică. Contextul general şi caracterul adenopatiei sunt foarte importante pentru diagnosticul adenopatiei cervicale metastatice. Un model de abordare al acestei probleme de practică clinică, interesând medici de diverse specialităţi, ne este prezentat de dl prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi dna dr. Raluca Enache. (...)
 

Nevoia de modele

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - dec. 3, 2010

   „Lumea nu e a cui o străbate cu piciorul, ci a cui o înţelege cu gândul“. Acest mare adevăr exprimat de ilustrul nostru savant şi om de cultură Nicolae Iorga a fost, de curând, dovedit de profesorul dr. Eduard Apetrei, din iniţiativa căruia a fost dezvelit, în faţa Institutului al cărui nume îl poartă, bustul marelui cardiolog român, academicianul Constantin C. Iliescu, după cum am aflat şi din ziarul nostru „Viaţa medicală“. Superb exemplu de omagiu şi neuitare adus de elev, el însuşi o mare personalitate a Cardiologiei internaţionale, fostului său maestru, dascăl şi model. (...)

O sugestie pentru modernizarea sistemului românesc de sănătate

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - iul. 9, 2010

     Epoca modernă impune sistemelor de sănătate calitate, performanţă, confort pentru pacient şi, bineînţeles, costuri convenabile. În lume, sistemele de sănătate sunt tot mai preocupate de dezvoltarea Chirurgiei ambulatorii (CA), atât pentru confortul pacienţilor, cât, mai ales, pentru a reduce costurile foarte ridicate ale paturilor de spital. Se urmăreşte un consens internaţional în domeniul CA. Care, în fond, oferă acelaşi tip de intervenţii chirurgicale ca în cazul Chirurgiei convenţionale (CC) – numai că aceasta din urmă implică spitalizări lungi, costuri mult crescute şi poate expune la complicaţii infecţioase nosocomiale. (...)

TRAHEOSTOMIA

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - mai 21, 2010

1. Este deschiderea temporară a căilor respiratorii la nivelul traheei cervicale.
2. Este aducerea traheei la piele pentru o perioadă temporară sau definitivă, făcând o fenestraţie sau incizie la nivelul traheei cervicale, care comunică direct cu exteriorul.
Traheostomia este o intervenţie chirurgicală care se practică prin cervicotomie. Ea poate fi, în funcţie de locul la care se deschide traheea, în raport cu istmul tiroidian: • înaltă • mijlocie • joasă.
Traheo-mediastinotomia sau deschiderea spre exterior a traheei toracice are indicaţii excepţionale. Ea necesită o fenestrare a sternului.
Deschiderea căilor aeriene superioare la nivelul membranei crico-tiroidiene reprezintă în realitate o laringostomie intercrico-tiroidiană sau coniotomie. (...)
 

DIAGNOSTICUL DURERII ÎN ORL (2)

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - mar. 19, 2010

Articolul îl puteti citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. 

DIAGNOSTICUL DURERII ÎN ORL (1)

de Dr. Amalia NEAGU - mar. 12, 2010

   Durerea este un fenomen psihofiziologic complex, cu un pronunţat caracter individual, cu implicaţii medicale şi filozoficoreligioase. I-a preocupat, din cele mai vechi timpuri, pe preoţi, vrăjitoare, şamani, medici. În Evul Mediu, Religia şi Medicina au încercat să interpreteze şi să trateze durerea. Din cele mai vechi timpuri a existat o preocupare continuă pentru găsirea remediilor durerii. Astfel, Adam a fost adormit pentru a i se extrage coasta. Egiptenii antici au inventat prima poţiune anestezică din opium, pudră de viperă şi sânge de raţă. În anul1817 se descoperea morfina, considerată multă vreme un tabu. La începutul ultimului deceniu al secolului trecut începe lupta organizată în cunoaşterea mecanismelor durerii şi combaterea ei. În Epoca Modernă, durerea a fost studiată în mod ştiinţific şi experimental, bazându-se pe observaţii şi dovezi. (...)

 

Hemoragiile nazale (epistaxisul)

de Prof. dr. Dorin SARAFOLEANU - nov. 6, 2009

Hemoragiile nazale reprezintă cea mai frecventă urgenţă din sfera ORL Se clasifică în funcţie de cantitatea de sânge pierdută şi de sediul sângerării. Epistaxisul (E) poate fi anterior (pata vasculară Kisselbach), posterior (artera sfenopalatină) sau difuz Uneori E. este un episod anodin (la adultul tânăr, imunocompetent), alteori poate fi unsimptom cu o gravitate majoră (mai ales la pacienţii taraţi, imunodeprimaţi sau vârstnici) Clasificările E. în funcţie de sediu sau de cantitatea de sânge pierdut sunt strict orientative sau didactice şi nu au valoare practică. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe