Newsflash
Știri

Au început lucrările la cel mai mare spital universitar de stomatologie

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mai 22 2020
Au început lucrările la cel mai mare spital universitar de stomatologie

Săptămâna trecută au fost demarate lucrările la cel mai mare spital universitar de stomatologie din România. Centrul Medical Multifuncţional va fi construit pe șoseaua Olteniţei nr. 9A, iar clădirea urmează a fi inaugurată în mai 2021.

centru-medicina-dentara03Proiectul, rezultat al cooperării dintre Primăria sectorului 4 și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, este primul spital de stomatologie din România construit în ultimii 50 de ani, printr-o investiţie publică.

Centrul a fost gândit ca o unitate de diagnostic și tratament, având în același timp și scop didactic pentru studenţii, doctoranzii din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF „Carol Davila”. Clădirea se va întinde pe o suprafaţă de 4.954 de metri pătraţi și va fi dispusă pe două nivele.

Construcţia ei va fi finanţată de Compania Naţională de Investiţii, fiind vorba de o primă investiţie de 25 de milioane de lei. La această sumă se adaugă 16 milioane de lei pentru dotarea spitalului cu aparatură, echipamente și mobilier. Fondurile au fost obţinute în urma unui credit de la Banca Europeană de Investiţii, disponibil din anul 2021.

Pentru cea de-a doua parte a proiectului, care presupune dotarea
spitalului și construirea unei clădiri cu mai multe spaţii administrative și cu un amfiteatru cu 300 de locuri, lucrările vor fi demarate în toamnă, iar termenul final de execuţie se întinde pe o durată de șase luni.

Cabinete individuale și săli de operaţii

Centrul Medical Multifuncţional va cuprinde peste 50 de cabinete medicale cu dotări de ultimă generaţie, configurate și amenajate corespunzător pentru tratarea adulţilor și copiilor.

Spitalul va fi dotat și cu săli pentru intervenţii chirurgicale complexe. La inaugurarea lucrărilor Centrului Medical Multifuncţional au fost prezenţi primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”, prof. dr. Alexandru Rafila și acad. Ioanel Sinescu.

Conform prof. dr. Viorel Jinga, acest proiect se înscrie în priorităţile setate în cadrul UMF „Carol Davila” privind modernizarea întregii baze de învăţământ medical:

centru-medicina-dentara04„Am convingerea că acest prim obiectiv – Centrul Medical Multifuncţional - din Sectorul 4 va fi rampa de lansare pentru ceea ce va însemna, într-un viitor apropiat, dezvoltarea integrală a bazei de învăţământ superior medical de la «Carol Davila», modernizarea continuă a Universităţii fiind astăzi principala prioritate pentru întreaga noastră comunitate academică”.

Acces la servicii stomatologice publice

Prof. dr. Alexandru Rafila a subliniat importanţa accesului la servicii medicale, evidenţiind că în România serviciile de medicină dentară sunt oferite în principal de către sectorul privat: „Eu reprezint România la Organizaţia Mondială a Sănătăţii și acolo avem o ţintă legată de accesul la servicii de sănătate.

Serviciile din zona medicinei dentare au avut întotdeauna o singură particularitate, legată de sectorul privat, care a oferit aceste servicii, iar zonele publice care oferă astfel de servicii sunt extrem de puţine. Cred că este nevoie de un astfel de centru, pentru ca oamenii să aibă acces la servicii de medicină dentară, într-o zonă publică.”

De asemenea, prof. dr. Rafila consideră că ţara noastră ar trebui să ofere în pachetul de asigurări de sănătate o soluţie pentru a încuraja accesul la
servicii de medicină dentară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe