Newsflash
Cultură

Atlas electrocardiografic al infarctului de miocard

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - feb. 21 2012
Atlas electrocardiografic al infarctului de miocard
   Într-o epocă în care bolile cardiovasculare ocupă primul loc în mortalitate, infarctul miocardic reprezintă inamicul public numărul unu. În cadrul investigaţiilor cardiologice, electrocardiograma îşi păstrează primatul. În lucrarea UNDA Q ÎN INFARCTUL MIOCARDIC, dr. Radu Grigore ne oferă, alături de expunerea datelor teoretice esenţiale, sinteză a unei ample bibliografii, o ilustraţie atât de bogată încât putem afirma că este vorba de un album de electrocardiografie acurat comentată. Un veritabil atlas electrocardiografic al infarctului de miocard, unda Q fiind semnul cardinal într-un ansamblu de semne care trebuie interpretate în interrelaţie şi evoluţie. Este cartea unui împătimit practician cardiolog cu pasiune pentru electrocardiografie. Fiecare electrocardiogramă reprodusă are alături fişa clinică a pacientului, evoluţia sa, uneori observaţia acoperind 20 de ani, nu rareori şi verificarea necroptică.
   Într-un timp în care suferinţa coronariană este asimilată aproape exclusiv cu ateromatoza, ca substrat lezional, dr. Radu Grigore atrage atenţia şi asupra altor etiologii, de tip inflamator şi imunologic, aspect prea adesea neglijat de cardiologi. Interpretarea unei electrocardiograme este o artă, o provocare, diagnosticul de infarct miocardic fiind extrem de dificil în multiple situaţii, ca infarctele multiple, recidivante, extensia infarctului, tulburările de conducere care se pot asocia, un bloc de ramură stângă putând obstrucţiona cu totul recunoaşterea infarctului, aritmiile, tulburările electrolitice şi multe alte situaţii. Dr. Radu Grigore este o călăuză în care ne putem încrede pentru ieşirea din acest labirint. Cartea reflectă experienţa de o viaţă a unui practician, ceea ce îi sporeşte considerabil valoarea. Faptul că poate fi accesată şi citită în sistem electronic reprezintă un însemnat avantaj.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe