Newsflash
Internaționale

Anchetă: impuritățile din vaccinurile Moderna pentru Japonia erau din oțel

de L. Budin - sept. 2 2021
Anchetă: impuritățile din vaccinurile Moderna pentru Japonia erau din oțel

Impurităţile descoperite în loturile de vaccinuri anti-COVID-19 Moderna expediate în Japonia s-au dovedit a fi particule metalice, a anunţat compania americană.

Japonia a anunţat săptămâna trecută suspendarea de la utilizare a vaccinurilor provenite din trei loturi, reprezentând peste 1,6 milioane de doze, după ce medicii din mai multe centre de vaccinare au declarat că au descoperit corpuri străine în fiole, informează AFP, preluată de Agerpres.

vaccin-impuritati

Analizele au fost realizate de compania Moderna într-unul din loturile vizate: particulele descoperite s-au dovedit a fi din oţel inoxidabil, potrivit unui comunicat publicat în comun cu grupul farmaceutic japonez Takeda, care importă şi distribuie aceste vaccinuri în arhipelagul nipon.

Problema pare să provină de la o linie de producţie a unui subcontractant din Spania. Potrivit anchetei realizate de acesta, cea mai probabilă cauză este „o fricţiune între două piese din metal instalate în modulul care plasează capacele flacoanelor pe linia de producţie, din cauza unui montaj defectuos”.

Dozele din cele trei loturi vor fi retrase de pe piaţă.

Rara prezenţă a unor particule de oţel inoxidabil în vaccin (...) nu generează un risc excesiv pentru siguranţa pacienţilor. (...) Particule metalice de această mărime injectate într-un muşchi ar putea provoca o reacţie locală, dar nu ar trebui, a priori, să provoace alte reacţii grave dincolo de zona de injectare”, au spus reprezentanţii companiilor Moderna şi Takeda.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe